Madrid

El govern espanyol ultima una llei perquè les dones de la neteja puguin cobrar l'atur i tenir vacances pagades

L'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero es planteja regular la neteja a domicili, segons publica el diari "El País". Ara hi ha un règim especial que fa que només s'hagi de cotitzar per elles, la gran majoria són dones, si treballen en una casa més de 20 hores per setmana. Aquesta és l'excepció i, per tant, la regla és que treballen en l'economia submergida, que elles es paguen una assegurança mínima i després no tenen dret a cap prestació. Segons el diari, el govern espanyol ultima una llei per fer que puguin cobrar l'atur i tenir vacances pagades. Això serà a canvi que elles apugin la cotització que paguen un mínim de 5 euros al mes.

Actualitzat

Unes 600.000 persones, majoritàriament dones, es dediquen a la neteja però treballen en l'economia submergida. Per aquestes persones, segons publica el diari "El País", el govern espanyol està preparant una llei perquè les seves condicions de treball s'equiparin a la resta de feines a canvi que elles apugin la cotització, un mínim de 5 euros al mes. D'aquesta manera es pretén donar-los les prestacions que es mereixen així com professionalitzar el sector.

Ara hi ha un règim especial que fa que només s'hagi de cotitzar per elles si treballen en una casa més de 20 hores per setmana. Aquesta és l'excepció i, per tant, la regla és que treballen en l'economia submergida, que elles es paguen una assegurança mínima i després no tenen dret a cap prestació. Així, quan la dona que es dedica a la neteja treballa en diferents domicilis, és habitual que ella hagi d'abonar 146 euros al mes en cas de superar les 18 hores setmanals. Pel que fa a les altres situacions de treball, hi ha un buit jurídic i no està regulat.

En qualsevol cas, amb la nova normativa, l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero pretén eliminar aquest règim especial cap al 2015, per la qual cosa, les treballadores de la llar s'hauran d'acollir al règim general. Així doncs, tindran dret a la prestació per l'atur i per malaltia, que ara no tenen. També podran jubilar-se anticipadament i tenir vacances pagades. Unes prestacions que ara no tenen tot i que treballen, sovint, moltes hores al dia i cobrant una quantitat irrisòria. A més, el fet que la majoria de contractes actualment siguin verbals tampoc ajuda a poder millorar la seva situació.

Anar al contingut