Madrid

El govern espanyol tria Julián Sánchez per substituir Maza a la Fiscalia General de l'Estat

Julián Sánchez Melgar, de perfil conservador, és un dels cinc jutges que van admetre a tràmit la querella de Maza contra la mesa del Parlament

RedaccióActualitzat

Una setmana després de la mort de José Manuel Maza, el govern ha aprovat en el Consell de Ministres d'aquest divendres el seu substitut al capdavant de la Fiscal General de l'Estat. Es tracta de Julián Sánchez Melgar, de 62 anys.

Julián Sánchez Melgar, de perfil conservador però al mateix temps independent, forma part de la sala penal del Tribunal Suprem des de fa més de quinze anys. Va ser un dels cinc jutges que van admetre a tràmit la querella de Maza contra la mesa del Parlament.

Sánchez Melgar també va ser ponent i principal defensor de la doctrina Parot, que imposava el compliment íntegre de les penes als presos d'ETA i d'altres condemnats per delictes greus. La doctrina Parot va ser anul·lada pel Tribunal dels Drets Humans d'Estrasburg.

Un cop designat pel govern espanyol, encara queden alguns tràmits per formalitzar la seva elecció. Cal el vistiplau del Consell General del Poder Judicial i, posteriorment, haurà de comparèixer a la Comissió de Justícia del Congrés. La presa de possessió del càrrec es farà en el ple del Tribunal Suprem, on ha de jurar o prometre el càrrec.

Segons l'Estatut orgànic del Ministeri Fiscal, és el rei l'encarregat de nomenar el càrrec de fiscal general i ho fa a proposta el govern espanyol i escoltant prèviament el CGPJ. La normativa recull que l'escollit ha de tenir, com a mínim, quinze anys d'experiència i ha de ser una persona de "reconegut prestigi" entre els juristes espanyols.

Sánchez Melgar és el quart fiscal general que escull l'executiu de Mariano Rajoy, després d'Eduardo Torres-Dulce, Consuelo Madrigal i José Manuel Maza.

Julián Sánchez Melgar va néixer a Palència, té 62 anys i va accedir a la carrera judicial el 1983. Ha exercit a Barcelona i Santander i va presidir l'Audiència d'Àvila (1993-2000). Actualment, és magistrat de la sala segona del Tribunal Suprem.

ARXIVAT A:
Judicial
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut