El ministeri ha detectat que molts ocupadors no havien donat d'alta els treballadors.
El ministeri ha detectat que molts ocupadors no havien donat d'alta els treballadors.
Madrid

El govern espanyol simplifica l'alta a la Seguretat Social dels treballadors de la llar

El mecanisme d'altes i baixes i la comunicació amb la Seguretat Social es flexibilitza per promoure l'afiliació de les persones que treballen menys hores mensuals o ho fan de forma discontínua en diverses cases.

RedaccióActualitzat
El Consell de Ministres d'aquest divendres ha aprovat un decret llei que simplifica el mecanisme de d'altes i baixes i la comunicació amb la Seguretat Social per als treballadors de la llar, per promoure l'afiliació d'aquelles persones que treballen menys hores mensuals o ho fan de forma discontínua en diverses cases. Amb aquest decret llei es fixen nous límits per a la percepció dels complements per mínims, que no es podran cobrar si el pensionista passa més de 90 dies seguits fora del país.

Segons han explicat fonts del Ministeri d'Ocupació, es permet que la responsabilitat de l'alta i altres tràmits passi de l'ocupador al treballador de la llar, sempre que hi hagi acord entre tots dos per fer-hi d'aquesta manera i que el treballador presti els seus serveis per un temps inferior a 60 hores mensuals.  Aquesta obligació, que en l'anterior marc jurídic depenia únicament del cap de família, ara podrà ser responsabilitat de qualsevol membre de la llar. El ministeri ha detectat que molts ocupadors no havien donat d'alta als seus treballadors en ser persones grans, de mobilitat reduïda o no estar familiaritzats amb la Seguretat Social.

Aquest canvi arriba després que la Seguretat Social hagi constatat que, amb la integració d'aquests treballadors al règim general, s'ha produït un descens de la base mitjana de cotització superior al 30%. Al mateix temps, també es redueixen de 15 a 8 els trams de l'escala per la qual es determinen les bases de cotització, l'aplicació de les quals resultava excessivament complicada de gestionar. La base mínima de cotització passa de 90 a 147 euros, mentre que la màxima es manté en 790 euros.
Anar al contingut