Madrid

El govern espanyol salva el sostre de la despesa per als pressupostos del 2010

L'abstenció de Convergència i Unió, d'Esquerra Unida i del Bloc Nacionalista Gallec permet aprovar al Congrés dels Diputats el sostre de despesa de l'estat espanyol per l'any que ve. El PSOE ha aconseguit salvar aquest primer tràmit dels comptes del 2010 després que dimarts va retirar una moció per apujar els impostos a les rendes més altes que no tenia el vistiplau de CiU.

Actualitzat
El Ple del Congrés dels Diputats ha aprovat la proposta del govern espanyol de reduir un 4,5 per cent la despesa pública en els Pressupostos Generals de l'Estat per l'any que ve. Aquest és el sostre de despesa que tindrà el Ministeri d'Economia per preparar els pressupostos pel 2010.

Promet austeritat


La vicepresidenta econòmica de l'executiu espanyol, Elena Salgado,
 ha promès "austeritat" en la despesa pública i una política fiscal "exigent" perquè l'economia es recuperi. Ha assegurat que el govern espanyol continuarà fent una política fiscal exigent orientada a consolidar la recuperació econòmica i la sostenibilitat pressupostària.

Segons Salgado, l'austeritat serà "clau" en aquesta política fiscal, perquè permetrà recuperar "gradualment" el camí de l'equilibri pressupostari a mitjà termini, reconduir les finances públiques cap al sanejament estructural i reforçar els efectes positius derivats de l'entorn d'una "progressiva acceleració" de l'activitat econòmica.

CiU, IU-IC-V, BNG i Nabai s'han abstingut


La mesura per limitar la despesa pública s'ha aprovat gràcies als vots a favor del PSOE, Coalició Canària i la Unió del Poble Navarrès i a l'abstenció de Convergència i Unió, d'Esquerra Unida-Iniciativa, del BNG i de Nafarroa Bai.

Aquest dijous encara s'han deixat notar els efectes del que va passar dimarts, quan el grup socialista va acabar decantant-se per les tesis de Convergència i Unió i va votar en contra d'una esmena que abans haviat pactat amb Iniciativa per Catalunya, i que pretenia apujar els impostos a les rendes més altes. Com a contrapartida, l'abstenció de CiU ha permès al govern espanyol salvar la votació.

Vots en contra

La proposta de reduir la despesa pública l'any que ve ha tingut els vots en contra del PP, el PNB, Esquerra Republicana i Unión Progreso y Democracia.

Sobre el paper, el govern espanyol preveu gastar menys l'any que ve que aquest 2009, però el dèficit es dispara igualment. La ministra espera tenir-lo controlat, segons els criteris europeus, a partir del 2012.

El Congrés dels Diputats també ha validat l'augment des impostos al tabac i els hidrocarburs i el crèdit extra per pagar l'atur.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut