Nadia Calviño en una sessió al Congrés el mes passat (Europa Press)

El govern espanyol retarda la recuperació i rebaixa set dècimes el creixement del PIB

Segons la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, la recuperació trigarà més pel context de pandèmia, i preveu un creixement del PIB del 6,5% aquest any i del 7% l'any que ve

Actualitzat

El govern espanyol és menys optimista del que era sobre el ritme de la recuperació econòmica. Ha revisat els càlculs que havia fet a l'octubre i ha rebaixat de set dècimes la previsió de creixement per a aquest any. Ara creu que el PIB creixerà un 6,5%.

Segons la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, la recuperació ha estat més lenta durant el primer trimestre, sobretot per les restriccions per fer front a la tercera onada de la Covid-19, però també hi veu més explicacions:

"S'hi ha de sumar l'impacte en el consum de la tempesta Filomena al gener i també l'evolució de la pandèmia als nostres socis comercials, com Alemanya, el Regne Unit, Portugal, França o Itàlia, on la tercera onada també ha estat més intensa."


Les estimacions estan en la línia de les que ha fet aquesta setmana el Fons Monetari Internacional, que calcula un PIB del 6,4% aquest any.

En canvi, el govern espanyol ha millorat les estimacions de la taxa d'atur, 1,7 punts, i ara la situa en el 15,2% de la població activa.

Espanya, molt dependent del turisme, va acabar el 2020 amb més de mig milió d'aturats afegits, sobretot en turisme i hotels, especialment afectats per la pandèmia.


L'any que ve millora

"La recuperació es retarda un trimestre, però el saldo global es manté per als dos anys", segons Calviño, que es mostra confiada que el 2022 el PIB creixerà un 7%.

La vicepresidenta econòmica preveu un fort creixement a partir de la segona meitat del 2021, "per les perspectives en l'avanç de la vacuna i el pla de recuperació previst dins dels pressupostos generals de l'Estat".

L'arribada dels fons europeus s'ha retardat i no es notaran en l'economia espanyola fins a finals d'any.

Anar al contingut