Madrid

El govern espanyol reduirà un 30% el nombre de regidors dels ajuntaments

Rajoy ha explicat que s'"homogeneïtzaran i publicaran" les retribucions dels alcaldes, regidors i càrrecs municipals en funció d'uns barems que es fixaran cada any en els pressupostos generals de l'Estat en funció de les característiques de cada municipi. També es reduiran empreses públiques en l'àmbit local.

RedaccióActualitzat
Entre les noves mesures per reformar l'administració pública, el president espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat al ple del Congrés dels Diputats que reduirà un 30% el nombre de regidors dels més de 8.000 ajuntaments que hi ha a l'Estat. Aquesta reducció, ha dit, es farà "per trams de població", segons estableix l'article 179.1 de la llei orgànica de règim electoral general.

A més s'"homogeneïtzaran i publicaran" les retribucions dels alcaldes, regidors i càrrecs municipals en funció d'uns barems que es fixaran cada any en els pressupostos generals de l'Estat en funció de les característiques de cada municipi. Un altre mecanisme amb què es vol millorar el control de comptes públics.

Rajoy ha dit que la reforma de les administracions públiques "tindrà caràcter immediat", primarà l'austeritat i l'eficiència i evitarà duplicitats "atenent la premissa de competència". I és que, segons ha assegurat, la reforma busca la racionalització i la sostenibilitat de l'administració local. En la mateixa línia, "se solucionaran les competències impròpies dels ajuntaments, perquè no prestin serveis per als quals no tinguin el finançament necessari".

El govern espanyol reforçarà el paper de les diputacions provincials amb l'objectiu que centralitzin la prestació de serveis i "garanteixin que els petits municipis rebin uns serveis públics adequats a preus raonables i millor gestionats". Segons el president del govern, tot plegat generarà un estalvi d'uns 3.500 milions d'euros.

Reducció, i fins i tot eliminació, d'empreses públiques en l'àmbit local


Sobre la reforma de l'administració pública, Rajoy, finalment, ha assegurat que s'emprendrà una "reducció, i fins i tot eliminació, d'empreses públiques en l'àmbit local" per evitar duplicacions "i fins i tot triplicacions", i es millorarà el control dels comptes públics en l'àmbit local amb l'"enfortiment" de la "imparcialitat" de l'interventor municipal i dels funcionaris de caràcter nacional.

Ofereix "un instrument financer" que garanteixi liquiditat a les comunitats

D'altra banda, Rajoy ha avançat que, durant la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, el govern oferirà a les comunitats autònomes un "instrument financer que garanteixi prou liquiditat perquè puguin fer front als seus compromisos financers". Aquest mecanisme, ha explicat, inclourà els venciments del deute financer i comercial "amb una condicionalitat i amb controls addicionals de l'Estat, que necessitaran l'autorització de les comunitats autònomes, de la seva capacitat normativa i de decisió en l'àmbit dels ingressos i la despesa".

El CPFF també haurà de fixar l'objectiu de dèficit per als exercicis 2013 i 2014 i revisar l'aplicació dels plans econòmics i financers aprovats a l'abril, "en la línia del procés de correcció del dèficit excessiu".

Pel president espanyol, "ara toca a les comunitats autònomes acreditar que compleixen i guanyen credibilitat perquè totes puguin tornar a finançar-se en el mercat, que ara no passa". Un cop aprovats els plans, es posaran en marxa els mecanismes correctors previstos a la llei d'estabilitat pressupostària.

Una altra retallada als ministeris de 600 milions

El cap de l'executiu ha anunciat també que aquest any es retallarà en 600 milions d'euros més les partides dels ministeris. A més, ha dit que tot el paquet de consolidació fiscal, amb els ingressos i reducció de despeses, representarà una xifra de 65.000 milions d'euros en 2 anys i mig, al voltant dels 6,5 punts del PIB.

Obre la porta a la privatització dels serveis ferroviaris i aeroportuaris

Rajoy, finalment, ha anunciat que l'executiu portarà a terme un procés de liberalització i, per tant, de privatització, dels serveis associats als transport ferroviari, aeroportuari i del port.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut