El Consell de Ministres d'aquest divendres, que ha decidit recórrer la reprovació del rei pel Parlament, s'ha celebrat, excepcionalment, a…
El Consell de Ministres d'aquest divendres, que ha decidit recórrer la reprovació del rei pel Parlament, s'ha celebrat, excepcionalment, a Sevilla (EFE)

La Moncloa recorre la reprovació del rei al Parlament sense l'aval del Consell d'Estat

Considera que "és inconstitucional" malgrat que l'òrgan assessor no la veu "objecte idoni per a la seva impugnació"

RedaccióActualitzat

El govern espanyol recorrerà, "per sentit d'estat", la resolució del Parlament de l'11 d'octubre, de reprovació del rei, tot i el dictamen en contra del Consell d'Estat.

Divendres passat, el Consell de Ministres va demanar un informe al Consell d'Estat sobre aquesta resolució. El informes del Consell d'Estat són preceptius, però no vinculants.

El Consell d'Estat considera que les resolucions aprovades pel Parlament "no constitueixen objecte idoni per a la seva impugnació" per la via prevista en l'article 161.2 de la Constitució.

El govern espanyol, però, entén que "és inconstitucional, perquè suposa un nou intent d'iniciar un procés unilateral que desemboqui en la proclamació d'una hipotètica república".

 

La portaveu del govern, Isabel Celaá, ha volgut remarcar que el govern espanyol "agraeix i respecta" el dictamen del Consell d'Estat, però "no comparteix aquesta argumentació jurídica".

El dictamen del Consell d'Estat diu que les resolucions del Parlament sobre el rei i la monarquia són "un greu atemptat al principi de lleialtat institucional i una declaració política que manifestament degrada la forma política de l'estat espanyol i els principis democràtics que la Constitució consagra, i també comporta una total falta de respecte a la més alta magistratura de l'estat".

De tota manera, l'òrgan assessor entén que "aquestes mocions parlamentàries tenen una naturalesa netament política i no jurídica, perquè no s'integren en l'ordenament ni produeixen efectes jurídics de cap tipus".

"Institució caduca"

En el marc del ple monogràfic sobre la convivència a Catalunya que havia promogut Ciutadans, el Parlament va aprovar una proposta de resolució titulada "Per la defensa de les institucions catalanes i les llibertats fonamentals".

El text, promogut per Catalunya en Comú Podem, en el seu punt 3, "rebutja i condemna el posicionament del rei Felip VI i la seva intervenció en el conflicte català, així com la seva justificació de la violència per part dels cossos policials I'1 d'octubre".

I, en el punt 4, "referma el compromís amb els valors republicans i aposta per l'abolició d'una institució caduca i antidemocràtica com la monarquia".

Aquell mateix dia, el govern espanyol va qualificar la resolució d'"inadmissible" i va anunciar que adoptaria "les mesures legals al seu abast".

 

El Consell de Ministres que ha decidit interposar recurs d'inconstitucionalitat contra la reprovació del rei s'ha fet a Sevilla, complint una promesa de Pedro Sánchez feta l'estiu passat, quan falten cinc setmanes per a les eleccions andaluses.

Celaá ha dit que ser a Sevilla "és emocionant" perquè la ciutat "ens connecta amb tots els poetes contemporanis" i que "sens dubte, és la ciutat que té el millor planter de poetes".

ARXIVAT A:
Procés catalàBorbonsMonarquia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut