Madrid

El govern espanyol recorre al Constitucional la llei de consultes populars de Catalunya

El Consell de Ministres ha decidit presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra la llei catalana de consultes populars per via de referèndum. Segons Madrid, aquesta norma vulnera les competències exclusives de l'Estat sobre la regulació i convocatòria de referèndums. Segons el govern de Zapatero, la llei catalana estableix un procediment per a un tipus de referèndum que no està previst a la Constitució ni a l'Estaut d'autonomia. El 31 de març, la Generalitat va aprovar un projecte de llei de consultes populars que va convertir Catalunya en la primera comunitat que impulsa una norma que li permet demanar al govern espanyol la convocatòria de referèndums sobre qüestions d'especial transcendència política.

Actualitzat
L'executiu central recalca que és l'Estat qui té competència exclusiva en la regulació i convocatòria de referèndums i que la competència autonòmica només cal sobre les consultes populars, com recull l'article 122 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya. La llei catalana, segons l'executiu, equipara la consulta popular al referèndum i considera que l'únic límit a la seva potestat per a la regulació d'aquestes consultes en l'àmbit territorial de Catalunya és la necessària autorització de l'Estat.

La norma que serà recorreguda al TC estableix el règim jurídic, el procediment, l'aplicació i la convocatòria de consultes populars per via de referèndum, per part de la Generalitat o pels ajuntaments de Catalunya, en l'àmbit de les seves respectives competències. En la proposta de recurs al TC, que ha rebut el dictamen favorable del Consell d'Estat, el govern central entén que aquesta llei estableix el procediment per a un nou tipus de referèndum d'iniciativa autonòmica que no es preveu ni a la Constitució, ni a l'Estatut d'autonomia.

A més, considera que la norma contravé la llei orgànica 2/1980, que regula les diferents modalitats de referèndum. El govern espanyol destaca que la proposta de recurs està en sintonia amb la sentència del TC sobre l'Estatut de Catalunya, que assenyala que l'article 122 és "perfectament conforme amb la Constitució, en el benentès que en l'expressió 'qualsevol altre instrument de consulta popular' no es 'comprèn el referèndum'".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut