Madrid

El govern espanyol recorre al Constitucional la llei catalana d'acció exterior

El Consell de Ministres ja va denunciar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya l'obertura de les dues últimes oficines a l'exterior

RedaccióActualitzat

El govern espanyol porta les delegacions catalanes a l'estranger al Tribunal Constitucional. El Consell de Ministres ha aprovat presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra determinats preceptes de la llei catalana d'acció exterior.

Ho ha anunciat la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest matí. Sáenz de Santamaría ha destacat que les competències en diplomàcia i relacions internacionals són exclusives de l'Estat.

"Com que Catalunya no és un estat, no és un subjecte de dret internacional i no té capacitat per establir aquestes relacions diplomàtiques."

Si els Constitucional admet a tràmit el recurs, la llei quedarà suspesa i el tribunal tindrà cinc mesos per pronunciar-se. 

Impugandes a la justícia

El govern espanyol ja va impugnar davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya l'obertura de les dues últimes oficines a l'exterior, a Roma i Viena.

La vicepresidenta espanyola argumenta que aquestes delegacions no compleixen els "requisits de legalitat" que estableix la llei d'acció exterior que va aprovar el govern espanyol. L'executiu assegura que la Generalitat no va informar de l'obertura de les delegeacions. El govern català ha respost amb una carta.

La llei d'acció exterior catalana

La llei es va aprovar al novembre amb els vots de 99 diputatsCiU, ERC, PSC i ICV-EUiA. La CUP es va abstenir perquè creia que "es quedava a mitges".

La llei va ser avalada per unanimitat pel Consell de Garanties Estatutàries.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut