Madrid

El govern espanyol protegirà la intimitat de les dones que han avortat

El govern espanyol aprovarà una normativa que reguli les garanties amb què es practiquen els avortaments al conjunt de l'Estat. Així ho ha anunciat la vicepresidenta de l'executiu, María Teresa Fernández de la Vega, després de la reunió setmanal del Consell de Ministres. De la Vega ha dit que la norma -probablement, un decret- establirà un "marc bàsic" per garantir l'"equitat", la "qualitat" i el "respecte a la intimitat i confidencialitat" de les dones que decideixin interrompre l'embaràs.

Actualitzat

La iniciativa del govern espanyol, de la mà dels ministeris de Sanitat i Justícia, arriba arran de la investigació oberta sobre diverses clíniques abortives a Barcelona i Madrid, i que ha significat que algunes dones que han interromput el seu embaràs en aquests centres hagin estat citades a declarar davant la justícia.

En concret, el Ministeri de Justícia ha demanat a l'Agència de Protecció de Dades que emeti un dictamen en el qual es fixin els límits de l'exercici de la inspecció per part de les administracions públiques, per evitar que perillin dades privades sobre la salut de les persones. En aquest sentit, De la Vega ha explicat que en les darreres setmanes s'ha viscut una situació que ha afectat professionals sanitaris i, sobretot, les dones, que "han vist perillar drets fonamentals com el de la intimitat o la confidencialitat".

De la seva banda, Sanitat promourà una norma comuna que regularà les garanties en les quals es practiquen els avortaments al conjunt de l'Estat, no només per a les dones sinó també per als professionals de les clíniques acreditades. La iniciativa podria sustentar-se en un reial decret que, després de passar pel Consell d'Estat, s'aprovarà, previsiblement, abans que finalitzi la legislatura.

Finalment, la vicepresidenta primera del govern ha avançat que hi haurà "ocasió de millorar" la Llei de l'avortament si, després de l'"ampli debat social" que aquest tema ha provocat, s'arriba "a la conclusió que així cal fer-ho".

Anar al contingut