Roda de premsa del consell de ministres
Roda de premsa del consell de ministres
Madrid

El govern espanyol pronostica que l'atur baixarà vuit punts, fins al 12,8%, a finals del 2019

Les previsions situen la taxa d'atur en el 12,8%, un nivell anterior a la crisi del 2008

RedaccióActualitzat

Consell de Ministres centrat en l'economia. Un mes després de prendre possessió, el govern espanyol ha fet els deures i ha aprovat el sostre de dèficit per al 2017, tal com marca Brussel·les. També ha modificat les previsions econòmiques. Assegura que la taxa d'atur baixarà vuit punts en dos anys.

Tal com ha explicat el portaveu del govern, Íñigo Méndez de Vigo, en la roda de premsa posterior a la reunió, l'executiu espanyol ha actualitzat les seves previsions per als pròxims anys. Augmenta la previsió de creixement i preveuen una forta caiguda de l'atur.

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha donat els detalls. Calculen que el creixement aquest any serà del 3,2%, del 2,5% el 2017 i del 2,4% el 2018 i 2019.

Les previsions s'expliquen per un creixement moderat del consum i una baixada de l'atur. Segons les previsions, la taxa d'atur, passarà del 19,6 aquest final d'any al 17,6% el 2017, el 15,6%, el 2018 i finalment el 12,8% el 2019.

Aquesta xifra és inferior a les de l'inici de la crisi, el 2008. Llavors va ser del 13,8%. El màxim durant aquest anys ha estat el 25,8% de 2012, segons les xifres de l'Institut d'Estadística (INE).

De Guindos ha explicat que aquestes xifres suposen que la taxa d'atur es reduirà en 400.000 llocs cada any. Preveuen que es crearan dos milions de llocs de treball en quatre anys. El PP manté la seva promesa d'arribar als 20 milions d'assalariats a finals de la legislatura.

Dèficit i salari mínim

El govern espanyol ha ratificat els acord que ja es van prendre aquest dijous. D'una banda el sostre de despesa i el dèficit, pactat també amb les comunitat autònomes, però amb l'oposició de Catalunya. I de l'altre, el salari mínim interprofessional, que puja als 707 euros.

El sostre de despesa es manté en 118.337, la mateixa xifra de 2016. Pel que fa a la despesa pública, fregarà el 100%, però el govern espanyol preveu que es vagi contenint. Calculen que aquest any tancarà amb el 99,4%, que baixarà al 99% el 2017, al 97,7% el 2018 i al 95,4% el 2019.

En el cas del salari mínim, el govern espanyol no ho ha anunciat directament, però ha confirmat la mesura en el torn de preguntes dels periodistes. Tot i això, no ha deixat clar quan s'aprovarà el decret llei que fixi el nou salari.

Nous impostos

El govern espanyol també ha aprovat noves maneres d'obtenir finançament. El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha explicat que apujaran els impostos al tabac i l'alcohol. També ha anunciat la creació de l'impost a les begudes ensucrades, que la Generalitat ja havia anunciat que volia incorporar.

També s'ha aprovat un canvi en l'impost de societats amb la intenció de recaptar 4.300 milions d'euros. El tipus nominal continua al 25%, però el govern espanyol canvia la manera de recaptar-lo perquè el tipus real s'acosti al nominal.

[Consulta aquí el detall dels nous impostos]

Bankia no es vendrà fins al 2019

El Consell de Ministres ha aprovat un reial decret llei allargant dos anys el termini per vendre Bankia. De Guindos ho ha justificat perquè no tenia sentit estar constrets" amb un compromís "autoimposat" pel Govern d'Espanya.

El ministre ha defensat la pròrroga amb l'objectiu d'obtenir el màxim retorn de les ajudes públiques concedides a la banca.

També es prorroga fins al 2020 el termini per sortir del capital de BMN, el grup format per Caja Múrcia, Caja Granada i la balear Sa Nostra, de manera que la desinversió pública en aquesta entitat haurà de completar-se ara al març de 2020.

Nomenaments i cens

El Consell de Ministre també ha aprovat nous càrrecs del govern, com el secretari d'Estat de Relació amb Europa i el nou director de Renfe.

Íñigo Méndez de Vigo també ha anunciat les dades actualitzades del cens d'Espanya. Actualment, hi viuen 46.557.008 persones.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut