Madrid

El govern espanyol preveu que l'atur pugi fins al 24,3% aquest any i l'economia caigui un 1,7%

El dia en què el gabinet de Mariano Rajoy ha aprovat mesures de consolidació fiscal i de suport a la recuperació econòmica, ha fet públic que preveu que l'economia caigui un 1,7% aquest any i que l'atur continuï pujant fins arribar al 24,3%; és a dir, 630.000 aturats més aquest 2012. D'altra banda, el govern espanyol ha aprovat el sostre de despesa pel 2012, que serà de 118.565 milions d'euros, un 4,7% menys respecte al límit pressupostari que es va establir el 2011.

RedaccióActualitzat
El Consell de Ministres ha explicat les seves previsions d'ingressos i despeses per aquest any, que serviran de marc per elaborar els pressupostos. En aquesta línia s'ha aprovat l'objectiu d'estabilitat pressupostària, el sostre de despesa i el quadre macroeconòmic, tot encaminat per a uns pressupostos "austers i realistes, que tenen els fonaments de recuperar la credibilitat i creixement econòmic" i s'ajusten a un entorn de recessió, ha reconegut Sáenz de Santamaría.

Pocs minuts després que ho hagi donat a conèixer el president espanyol, la vicepresidenta ha reiterat que el govern preveu un objectiu de dèficit per aquest any del 5,8%, que es desglossa amb: 4% de l'Estat i la seguretat social, un 1,5% de les comunitats autònomes i un 0,3% els ajuntaments. Tot i que superar el 4,4% que demana la UE, l'executiu espanyol recorda que s'ha fet un important ajustament perquè parteixen d'un 8,51% de dèficit. En aquest sentit, Sáenz de Santamaria ha manifestat: "Hem de lluitar contra l'important desfasament".

Just el dia en què s'han fet pública la nova dada de l'atur, que ja supera els 4,7 milions al conjunt de l'Estat, el govern ha manifestat que el nombre d'aturats continuarà pujant fins arribar al 24,3%, 630.000 aturats més. Tot i això, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha demanat que "es dismitifiquin les xifres" i assegura que no creu que s'assoleixi la xifra de sis milions de parats.

El govern preveu que l'economia caigui un 1,7%

Tot i això, el govern parteix per enguany d'un creixement negatiu de l'1,7%, set dècimes més del que augura la Comissió Europea i la mateixa que estima el Fons Monetari Internacional per a Espanya. De Guindos ha assegurat que l'economia espanyola caurà durant els tres primers trimestres de l'any i només s'estabilitzarà en el quart, i ha explicat que la recessió es troba en la desacceleració de l'economia mundial i de la "suau" recessió prevista a la zona euro. De tota manera, el ministre ha afirmat que l'"impacte positiu de la reforma laboral es notarà amb tota intensitat el 2013".

Davant d'aquestes dades, l'executiu ha aprovat una reforma estructural perquè "no es torni a repetir aquesta situació". Un quadre macroeconòmic "realista, que no vol generar falses expectatives", ha manifestat el ministre d'Economia, Luis de Guindos. També s'ha aprovat un pacte d'Estabilitat Pressupostària i d'Estabilitat Financera. Una norma, ha dit la vicepresidenta, que "estableix el camí de l'estabilitat per al conjunt de les administracions públiques". I és que, segons ha dit: "No podem gastar més del que ingressen".

Préstec sindicat de 35.000 milions per pagar proveïdors

Amb aquesta premissa, l'executiu ha aprovat un pla d'estímul per a la recuperació econòmica. Es tracta del pla de pagament als proveïdors de les factures, que el Consell de Política Fiscal i Financera de dimarts que ve farà extens a les comunitats autònomes. Així doncs, l'executiu promourà un préstec sindicat entre comunitats i les corporacions públiques de 35.000 milions d'euros a 10 anys i amb un període carència fins d'aquí dos anys per pagar les factures pendents i acabar amb la morositat "que ha posat fi a moltes empreses".

El sostre de despesa serà de 118.565 milions d'euros, un 4,7% menys

Sigui com sigui, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha sentenciat que els impostos ja els han apujat i ara el que falta "és completar la reducció de dèficit gastant menys". Montoro ha dit, a més, que el govern espanyol ha aprovat el sostre de despesa pel 2012, que serà de 118.565 milions d'euros, un 4,7% menys respecte al límit pressupostari que es va establir el 2011.

D'altra banda, l'executiu ha aprovat reformes estructurals en l'àmbit de justícia per fer-les més àgils. I és que segons han denunciat: "Per cada 5 espanyols hi ha un plet". Un dels principals punts d'aquesta reforma és el reial decret llei de mediació per assumptes civils i mercantil. Es tracta d'un mediador que ajudi a alleugerir el col·lapse als jutjats i prengui resolucions amb caràcter vinculant i amb el mateix efecte que si l'hagués pres un jutge. Una norma que l'executiu ja ha demanat el suport de totes les formacions polítiques durant el tràmit parlamentari.

També s'han aprovat noves premisses per convalidar la carrera, així com la llei d'enjudiciament criminal i la llei orgànica del poder judicial.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut