Soraya Sáenz de Santamaría i el ministre Rafael Catalá en el Consell de Ministres
Soraya Sáenz de Santamaría i el ministre Rafael Catalá en el Consell de Ministres
Madrid

El govern espanyol porta la Conselleria d'Exteriors al Constitucional i en demana la suspensió automàtica

El recurs es basa en l'article 161.2 de la Constitució i, si s'admet a tràmit, comportarà la suspensió de la conselleria i que Romeva no pugui exercir cap de les seves funcions

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha fet el pas: ha interposat un recurs davant del Tribunal Constitucional contra la conselleria catalana d'Exteriors. Després d'obtenir l'informe favorable del Consell d'Estat, el Consell de Ministres ha deicidit interposar un conflicte positiu de competències.

El recurs es basa en l'article 161.2 de la Constitució i si s'admet a tràmit comportarà la suspensió automàtica de la conselleria. El govern espanyol assegura que la conselleria haurà de desaparèixer i Romeva no podrà exercir cap de les seves funcions. 

Ho ha explicat el ministre de Justícia, Rafael Catalá:

"Si el Tribunal Constitucional, en admetre a tràmit, suspèn aquesta conselleria, perd la seva virtualitat i el seu fonament jurídic. Tota la seva organització i competències deixen d'exisitir."

El recurs ja el va avançar Mariano Rajoy durant la reunió que va tenir amb el grup parlamentari popular aquest dijous.

Una peça de la "internacionalització del procés"

La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assenyalat que l'informe que es va demanar al Consell d'Estat destaca que la creació de la conselleria forma part de "la internacionalització del procés" d'independència a la qual va al·ludir el president català, Carles Puigdemont, en la seva investidura.

Catalá ha afegit que "la mera constitució d'aquest departament", al qual s'atribueixen competències en política internacional, és "contrària al repartiment de competències entre l'Estat i les comunitats autònomes".

Català ha dit que, encara que el govern espanyol estigui en funcions, l'estat de dret "mai està en funcions".

El govern, molt tranquil

Des del govern català ja hi ha hagut una reacció a la presentació del recurs. La portaveu de la Generalitat, Neus Munté, ha reconegut que han conegut la decisió pels mitjans.

 

Munté diu que, tot i que encara no coneixen el detall del text, el govern català està molt tranquil:

"Estem molt tranquils perquè actuem dins del marc de la plena legalitat responent a les competències de l'Estatut."

Munté ha critica la decisió del govern espanyol. Recorda que està en funcions i ha definit l'executiu com un "govern que està en franca decadència, en les seves hores més baixes".

La consellera assegura que continuaran treballant en l'àmbit d'exteriors i amb plena convicció de fer-ho dins de la legalitat.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut