Madrid

El govern espanyol obre la porta a una pujada d'impostos als que més tenen de cara al 2011

El govern espanyol obre la porta a estudiar una pujada d'impostos als que més tenen. El pla d'austeritat anunciat per José Luis Rodríguez Zapatero ha provocat veus crítiques dintre del PSOE que reclamen que els més rics també paguin la factura de la crisi. Ara el ministre de Foment, José Blanco, ha apuntat a l'emissora Onda Cero cap a una possible pujada d'¡mpostos "als que més tenen" en els pròxims pressupostos generals de l'Estat. La mesura, per tant, hauria d'esperar el 2011 per ser efectiva.

Actualitzat
Funcionaris i pensionistes ja saben que s'hauran d'estrènyer el cinturó en breu. El 2011 podria ser el torn dels més rics. El ministre de Foment, José Blanco, ha apuntat a una pujada d'impostos en els pròxims Pressupostos Generals de l'Estat per "als que més tenen". Blanco ha fet servir aquestes paraules, però no ha explicat a qui ni com afectaria aquesta pujada d'impostos.

Sí que es desprèn de les paraules del ministre que no serà via IRPF. Blanco ha precisat que no es refereix a les rendes més altes perquè no està parlant de l'impost de la renda sinó que "els que més tinguin més facin un esforç addicional". El ministre assegura que aquest possible augment no afectaria les classes mitjanes perquè "ja han patit un ajustament econòmic".

Blanco argumenta que "cal fer un esforç nacional" perquè no es pot "ser el país amb més drets -sanitat, pensions, beques, dependència, prestacions per atur- i ser un dels països de la Unió Europea que pagui menys impostos". En qualsevol cas, Blanco indica que aquesta reflexió no es debatrà fins que no calgui parlar dels pròxims pressupostos.

"Les pensions no perdran poder adquisitiu"

El ministre de Foment ha explicat en una entrevista a l'emissora Onda Cero que els pensionistes no perdran poder adquisitiu malgrat la congelació de les seves pensions. Argumenta que aquests anys les pensions han pujat un 2%, un 1,3% per sobre de l'IPC, que s'ha situat en el 0,7%. Així, si l'any que ve puja el cost de la vida, els jubilats "no perdran poder adquisitiu, simplement mantindran la seva pensió en els termes en què puja el cost de la vida".

Pel que fa a la rebaixa de sou dels funcionaris, Blanco diu que el govern no vol "demonitzar-los" perquè són treballadors que "contribueixen amb esforç" a la millora de l'economia del país. El ministre xifra en uns 30 euros la rebaixa del sou mitjà per a aquells funcionaris que cobrin 1.500 euros mensuals.

"El pitjor ja ha passat"

Blanco ha insistit en una frase que s'ha fet habitual en els últims mesos de crisi: "El pitjor ja ha passat". El ministre socialista es referia, en especial, a la borsa, que aquesta última setmana ha experimentat pujades i baixades històriques. Blanco ha assegurat que el govern està fent bé les coses i ha revelat que tant l'FMI, com la UE i l'OCDE han trucat a Zapatero per felicitar-lo per les mesures d'austeritat preses.

L'AVE al nord d'Espanya

Blanco encara ha d'explicar al Congrés com afecten l'obra pública les mesures per retallar el dèficit. El seu ministeri ha de reduir 6.045 milions d'euros del pressupost. Tot i això, el ministre ha assenyalat que el transport ferroviari de viatgers i mercaderies "segueix sent una prioritat". De fet, s'ha compromès a "impulsar" l'AVE a tots els territoris, especialment a Cantàbria, Astúries i el País Basc. Això sí, "estalviant costos".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut