Barcelona

El govern espanyol no traspassarà la xarxa de Rodalies a la Generalitat

Ho ha afirmat el ministre de Foment que, després de reunir-se a Barcelona amb els consellers Josep Rull i Meritxell Borràs, ha defensat un pla actualitzat de Rodalies que estableixi prioritats "conjuntament amb la Generalitat"

Actualitzat

El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha afirmat aquest dimecres al matí a Barcelona que el govern espanyol no traspassarà la xarxa de Rodalies a la Generalitat. El ministre de Foment ha dit que l'executiu espanyol planteja una proposta de pla "actualitzat, que estableixi les prioritats, conjuntament amb la Generalitat". El govern, a través del conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha traslladat al ministre que no hi ha cap més sortida per millorar el servei de rodalies de Renfe que la Generalitat tingui tota la gestió de la xarxa.

De la Serna, que s'ha reunit amb els consellers Josep Rull i Meritxell Borràs, ha reconegut que "hi ha línies que necessiten inversions urgents. Hi estem treballant". "Estem en una fase molt avançada dins d'una proposta global per poder presentar en una comissió tècnica", ha explicat el ministre. El titular de Foment ha dit que el seu departament ha invertit 760 milions d'euros a Rodalies entre 2012 i 2016.

 

 

"Volem mantenir la residència d'aquesta titularitat en l'àmbit de l'administració general de l'estat, si bé volem fer que en aquestes infraestructures i en altres que parlarem puguem ser capaços de compartir les decisions que prenguem des del govern [espanyol] en matèria d'infraestructures i de gestió"

Íñigo de la Serna ha avançat que l'abril del 2018 s'obrirà el tram Vandellòs-Tarragona del Corredor Mediterrani. El trajecte entre Barcelona i València serà 35 minuts més ràpid, segons el ministre.

"Hi ha un ferm compromís del govern d'Espanya amb el Corredor Mediterrani. Aquesta és una infraestructura estratègica per al país. És essencial per a Catalunya i per altres comunitats autònomes i per al conjunt del país. Ho és pel que suposa pel trànsit de viatgers, però ho és també pel que pot suposar a l'àmbit del transport de mercaderies"

 

 

Els consellers Rull i Borràs han traslladat al ministre el grau d'incompliment del govern espanyol amb Catalunya. Josep Rull ha reclamat un cop més el traspàs de Rodalies a la Generalitat:

"La millor manera de garantir el seguiment del compliment d'aquestes inversions és que hi hagi un traspàs íntegre del sistema a la Generalitat de Catalunya. Li he traslladat al ministre el control dels trens, de les vies, de les estacions. Aquest seria el millor mecanisme per donar confiança, per restablir aquesta crisi de confiança que hi ha hagut, per garantir que allò que es promet, es compleixi, si ho fa directament la Generalitat de Catalunya"

De la Serna ha deixat molt clar que malgrat que el govern espanyol està disposat a invertir, de moment la xarxa de Rodalies no es transferirà.

 

 

En matèria d'habitatge, De la Serna s'ha mostrat obert a escoltar propostes sobre la modificació de la llei d'arrendaments urbans per aturar l'encariment del preu del lloguer. La consellera Meritxell Borràs li ha reclamat, a més, que no posin més recursos a lleis catalanes que protegeixin el dret de l'habitatge i que es retirin els presentats.

"Ha d'estar per damunt el salvaguardar els interessos de les persones en el sistema financer. Entenem que no eren aquestes les prioritats tant pel que fa a les actuacions per part del govern de l'Estat com el que ha anat dient el Tribunal Constitucional (...) La voluntat del diàleg es demostra amb els fets, i els fets serien aquestes retirades dels recursos a les lleis catalanes i no anar posant recursos"

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut