Instal·lació fotovoltaica a les caves Gramona
Instal·lació fotovoltaica a les caves Gramona

El govern espanyol no ha cobrat ni un euro de l'impost al sol

Aquest reial decret, en vigor des de fa més d'un any i mig, preveia ingressar 162 milions d'euros l'any

RedaccióActualitzat

Ja fa més d'un any i mig que va entrar en vigor l'anomenat impost al sol, que condiciona l'energia fotovoltaica a Espanya. L'havien de pagar les grans instal·lacions d'autoconsum, de més de 10 quilowatts, connectades a la xarxa.

El govern espanyol va justificar l'impost perquè havien de ser solidaris i col·laborar a mantenir la xarxa elèctrica, que tindria menys ús. Amb aquest impost preveia ingressar 162 milions d'euros l'any. Però, segons ha pogut saber TV3, encara no s'ha cobrat ni un euro per aquest concepte.

Tot i no cobrar-se, l'impost al sol ha dissuadit molts projectes. I els que han tirat endavant han hagut de limitar les dimensions perquè la llei no els permet vendre l'electricitat que els sobri.

Per Manel Romero, de la Unió d'Empreses Fotovoltaiques, UNEF, l'impost al sol no pot tenir futur en un context europeu d'eficiència energètica.

"Pensem que, realment, és un mal reial decret que realment desincentiva l'autoconsum. En el context europeu en què estem, en què s'han de complir els objectius d'eficiència energètica, realment creiem que aquest reial decret no ha de tenir gaire vida."

Es dona la paradoxa que, fa uns mesos, PP i Ciutadans van rebutjar eliminar l'impost al sol amb l'argument que l'Estat perdia 162 milions d'euros en impostos. Uns ingressos que a hores d'ara no se sap si es cobraran mai.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut