Londres / Brussel·les

El govern espanyol nega haver inflat les xifres del dèficit i la Comissió Europea no s'hi pronuncia

El ministre d'Economia espanyol, Luis de Guindos, ha negat rotundament que el govern espanyol hagi retocat les xifres de dèficit, tal com apuntava una informació de l'agència Reuters. De Guindos ha explicat que el comissari d'Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn, li ha desmentit per telèfon que la Comissió Europea sospiti que hi hagi aquesta inflació. Tanmateix, preguntat en roda de premsa sobre aquesta qüestió, Rehn no ha pogut evitar pronunciar-s'hi.

RedaccióActualitzat
El govern espanyol ha desmentit la informació publicada per l'agència Reuters que assegura que la Comissió Europea sospita que el govern de Mariano Rajoy hauria inflat el dèficit públic del 2011 perquè els resultats d'aquest any siguin més favorables. El comissari d'Afers Econòmics europeu, Olli Rehn, no hi ha volgut entrar, però ha instat Rajoy a presentar els números com més aviat millor.

Des de Londres, on el ministre d'Economia ha anat a presentar la reforma financera, Luis de Guindos ha negat "com no podia ser d'altra manera" que la Comissió Europea sospiti que el govern espanyol ha inflat el dèficit públic de l'any 2011. De Guindos ha explicat que Rehn li ha negat per telèfon que Brussel·les pensi que el govern espanyol ha falsificat les xifres.

Olli Rehn no ha volgut entrar en aquesta qüestió, però ha instat Rajoy a presentar els números com més aviat millor. "A finals del 2011, el nou govern va identificar desviacions significatives del dèficit públic, però, al mateix temps, va actuar per limitar aquesta desviació amb mesures fiscals i, pel que fa a la reducció del dèficit per aquest any, les autoritats espanyoles s'han compromès a recuperar l'estabilitat de les finances públiques", ha dit.

Rehn ha afegit que no es poden treure "conclusions prematures en aquest moment" sobre les xifres de dèficit espanyoles i s'ha remès a les perspectives econòmiques que prepara la Comissió, les intermèdies pel 23 de febrer i les completes per la primavera. A més, el comissari ha instat Espanya a treballar "ràpidament" en els pressupostos pel 2012 per demostrar el seu compromís amb la reducció del dèficit. Rehn també ha negat que el govern comunitari tingui previst multar Espanya per no haver adoptat mesures suficients de cara a corregir aquest dèficit. A banda, Rehn ha advertit Espanya que ha de corregir sis desequilibris macroeconòmics que considera excessius.

Anteriorment, el portaveu del PP al Congrés dels Diputats, Alfonso Alonso, ja havia dit que l'executiu de Mariano Rajoy "s'ha dedicat a treure a la llum forats ocults" relacionats amb les xifres del dèficit i que en cap cas les han inflat. Alonso ha insistit que l'objectiu essencial del govern consisteix a adoptar mesures que corregeixin la dada del 8%. Segons el portaveu parlamentari popular, el gabinet de Rajoy ha tret a la llum aquests forats "i, amb caràcter immediat i urgent, ha adoptat mesures per corregir la situació".

El dèficit al qual es va comprometre el govern de José Luis Rodríguez Zapatero per a finals del 2011 era del 6,6%, però diverses fonts de l'executiu espanyol el situen per sobre del 8%.


NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut