Barcelona

El govern espanyol manté el dispositiu de seguretat previst

El govern central ha declarat que aquest diumenge es manté el dispositiu de seguretat previst abans de l'assassinat de l'exregidor socialista, Isaías Carrasco, a Mondragón. Segons ha dit el subsecretari del Ministeri de l'Interior, Justo Zambrana, l'estat destina un total de 87.000 efectius de les forces i Cossos de Seguretat. A Catalunya, un total de 6.099 agents dels Mossos d'Esquadra treballen per la seguretat de les eleccions generals al Congrés i al Senat. El dispositiu està dissenyat per assegurar que els comicis es desenvolupin amb normalitat i garantir la seguretat als col·legis electorals i altres instal·lacions relacionades amb el procés electoral.

Actualitzat

L'atemptat no ha fet variar el dispositiu de seguretat previst per a la jornada electoral de diumenge. El govern espanyol considera suficients els gairebé 90.000 efectius previstos inicialment. Des de feia setmanes s'havia augmentat la vigilància en punts estratègics de cara a garantir el bon desenvolupament del dispositiu electoral.

El govern espanyol va advertir, poc abans de l'inici de la campanya, del risc d'atemptat, tant per part d'ETA com del terrorisme islamista. Des d'aquell moment, es va decidir augmentar les mesures de seguretat, però les eleccions tornen a arribar marcades per l'impacte emocional d'un atemptat.

Desplegament del dispositiu a Catalunya

Segons ha explicat el Departament d'Interior, dels 6.099 agents dels Mossos, 4.081 formen part del part del dispositiu especial "Urna 2008". A més dels Mossos, el Cos Nacional de Policia disposa d'uns 1.600 efectius; la Guàrdia Civil, d'uns 3.100 agents, mentre que les policies locals disposen de més de 8.000 agents en 204 municipis.

El Departament d'Interior ha explicat que la seguretat de 2.418 col·legis electorals és responsabilitat dels Mossos d'Esquadra, mentre que 321 ho són de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, bàsicament a les comarques del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre, on els Mossos d'Esquadra encara no estan desplegats.

A més es destaca que diferents policies locals cobriran la seguretat de 902 col·legis electorals, mentre que els Mossos d'Esquadra cobriran directament 1.341 col·legis. Un total de 175 col·legis es cobriran conjuntament amb les diferents policies locals i els Mossos d'Esquadra.

La seguretat de determinats col·legis electorals es farà mitjançant presència estàtica, i a la resta, mitjançant patrullatge dinàmic amb vehicles que els visitaran cada pocs minuts.

Per regions policials, els Mossos d'Esquadra són responsables de la seguretat de 286 col·legis a la Regió Metropolitana Barcelona (que es correspon a la ciutat de Barcelona); 391 a la Regió Girona; 298 a la Regió Policial Central; 416 a la Regió Metropolitana Sud; 647 a la Regió Metropolitana Nord; 92 a la Regió Pirineu Occidental; 237 a la Regió Ponent, i 51 a Tarragona, on els Mossos d'Esquadra només hi estan desplegats parcialment.

Tot el dispositiu especial de seguretat té com a objectiu final vetllar perquè els 5.324.578 electors que estan convocats a les urnes a Catalunya puguin exercir el seu dret a vot sense cap mena de problema a qualsevol dels prop de 3.000 col·legis electorals que s'obriran diumenge.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut