Madrid

El govern espanyol limitarà el pagament en efectiu per perseguir el frau fiscal

El govern de Mariano Rajoy ha avançat al seu tercer consell de ministres noves mesures per fer front al dèficit i, una de les puntes de llança de l'executiu és la lluita contra el frau fiscal. En aquest sentit, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha presentat a la reunió un pla general de control del frau fiscal que pretén augmentar la recaptació de més de 8.000 milions d'euros el 2012. Segons ha explicat en roda de premsa, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, el pla se centrarà, especialment, en tres àmbits: la lluita contra l'incompliment tributari, la millora del control en la fase recaptatòria i la col·laboració de l'Agència Tributària amb els organismes fiscals de les comunitats autonòmiques.

RedaccióActualitzat
A més, el govern espanyol també vol implantar mesures per limitar l'ús del pagament en efectiu en determinades transaccions econòmiques. La intenció és fer aflorar part de l'economia submergida que es porta a terme a través d'aquestes transaccions.

Un segon punt és la situació de la caixa de la Seguretat Social. El Ministeri de Treball ha presentat a la reunió un informe després que s'han fet públiques les últimes dades del mes de desembre. La vicepresidenta del govern ha explicat que la Seguretat Social tancarà l'any amb un dèficit del 0,06% del PIB, és a dir, de 668 milions d'euros, malgrat la previsió de l'anterior executiu que acabaria el 2011 amb un superàvit del 0,4%. Malgrat això, Sáenz de Santamaría ha llançat un missatge de tranquil·litat: "Tothom cobrarà les pensions tal com li correspon". La número dos de l'executiu ha assegurat que aquesta dada recorda temps passats, i s'ha remuntat al 1996, i ho ha aprofitat per recordar que la situació que es troba el nou executiu és "més dura" del que s'esperava i que, per tant, caldran "mesures extraordinàries".

Rajoy convoca les comunitats al gener per estudiar com reduir l'administració


D'altra banda, el govern espanyol ha convocat pel gener el Consell de Política Fiscal i Financera per examinar la situació del sector públic i reduir-lo. La intenció és rebaixar costos i corregir el dèficit públic. Sáenz de Santamaría ha explicat que el Consell de Ministres ha analitzat un informe del titular d'Hisenda que xifra en més de 4.000 els organismes, fundacions i consorcis que pertanyen a l'administració pública i ha instat els governs autonòmics i les corporacions locals a treballar amb l'Estat per rebaixar-la.

La vicepresidenta ha recordat que en aquest Consell de Política Fiscal i Financera s'analitzarà per què s'ha incomplert l'acord del 2010 segons el qual s'havien d'eliminar 515 entitats, ja que només se n'han suprimit 69. "Volem informació exhaustiva del personal que tenen, sobretot dels alts directius de les entitats i una valoració prèvia del futur d'aquests organismes", ha puntualitzat, abans de decidir per on retallen.

Informe sobre el sou dels directius de bancs i caixes

Per la seva banda, el ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, sol·licitarà al governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, un informe sobre l'"adequació" de les retribucions que perceben les cúpules de les entitats bancàries que han rebut ajudes públiques. "Un element important de la reestructuració financera és la necessitat de conèixer si les retribucions fixes i variables són adequades i si es justifiquen en aquests moments", ha explicat Sáenz de Santamaría. "L'Executiu vol conèixer quina és la posició del Banc d'Espanya i quines mesures plantejaria". L'objectiu d'aquesta petició és, segons ha explicat la vicepresidenta, evitar "premiar" els gestors que han portat les seves entitats al límit de la fallida.

A més, el govern espanyol ha informat que sol·licitarà un informe al Consell de Seguretat Nuclear sobre l'allargament de la vida útil de la central de Garoña, que en tenia previst el tancament el 2013 després que l'anterior executiu en prolongués el funcionament. Amb aquest informe a la mà, el Ministeri d'Indústria decidirà què fa amb Garoña.

Rajoy, fins després del 30 de gener


La vicepresidenta ha anunciat que Mariano Rajoy no compareixerà al Congrés dels Diputats fins passada la cimera europea que hi ha convocada pel 30 de gener. El president espanyol compareixerà per explicar no només el resultat de la cimera, sinó també les principals mesures que ha pres el seu executiu des que ha pres possessió. També té la intenció d'abordar el calendari de pròximes mesures. Sáenz de Santamaría ha defensat la decisió de Rajoy d'esperar la celebració de la cimera per comparèixer per la importància d'aquesta trobada comunitària, que ha qualificat de "clau i determinant per a les finances espanyoles".

En el tercer consell de ministres també s'han fet uns quants nomenaments, entre els quals el de Jesús Gracia Aldaz com a nou secretari d'Estat per a Iberoamèrica.

Les iniciatives d'aquest tercer consell de ministres del govern de Rajoy se sumen a les decretades la setmana passada, que suposen una reducció de la despesa de 8.900 milions d'euros i un increment de la recaptació de 6.300 milions, la majoria procedents de la pujada de l'IRPF.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut