Madrid

El govern espanyol investiga si la Generalitat es va gastar els 1.300 milions sense justificar

Montoro encarrega la investigació a la Intervenció General de l'Estat (INE) i al Banc d'Espanya

RedaccióActualitzat

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha confirmat que ha encarregat a la Intervenció General de l'Estat (INE) i al Banc d'Espanya que obrin una investigació sobre els 1.300 milions d'euros que, segons el govern espanyol, Catalunya no va comptabilitzar correctament. Segons el ministre, són diners que es corresponen a contractes de col·laboració publicoprivada de fa uns anys i que la Generalitat hauria tret del calaix aquest 2015.

Després que, divendres, el Consell de Ministres va aprovar endurir les condicions perquè la Generalitat tingui accés al Fons de Liquiditat Autonòmica, aquest diumenge el ministre de l'Interior i candidat del PP el 20 de desembre va fer un pas més. Durant un acte preelectoral a Girona, Jorge Fernández va anunciar una investigació oficial per determinar a què es van destinar els 1.300 milions d'euros que, segons ell, la Generalitat ha amagat a Madrid des del 2011 fins ara.

La Generalitat assegura que aquests diners es van invertir en carreteres i centres penitenciaris en col·laboració amb el sector privat, i que el govern espanyol en tenia coneixement, com a mínim, des del 2013. Abans no era obligatori incloure'ls a l'hora de calcular el dèficit. La polèmica ha esclatat ara perquè l'oficina d'estadística europea ha decidit que cal comptabilitzar-los aquest any, el 2015. Una decisió que afecta també l'Ajuntament de Saragossa per 200 milions d'euros invertits també en col·laboració amb el sector privat.

D'altra banda, Montoro ha assegurat que la Generalitat disposarà dels 3.034 milions del Fons de Liquiditat a mesura que hi hagi l'informe mensual favorable de l'interventor que ha de controlar com el govern es gasta els diners del pressupost. De fet, el ministre ha aprofitat la seva intervenció a la Conferència sobre l'Estratègia de Fons Europeus 2014-2020 per recordar les noves condicions per a Catalunya, que impliquen que la Generalitat disposa de deu dies de termini per certificar totes les factures del 2015, tant les que ja estan executades com les que encara s'han d'emetre, així com les previstes per al 2016.

En qualsevol cas, el ministre ha manifestat que el que ha de fer la Generalitat és "no distreure l'atenció" i gestionar correctament els diners dels ciutadans.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut