Barcelona

El govern espanyol invertirà 20 milions d'euros en la seu del projecte ITER a Barcelona

Avui s'ha fet la primera passa per a la seu que tindrà el projecte ITER a Barcelona. S'ha firmat l'acord pel qual l'estat espanyol es compromet a facilitar-ne les instal·lacions, que s'ubicaran al campus del Besòs. En els pròxims deu anys s'hi invertiran 2.000 milions d'euros. D'aquests, 20 milions es destinaran a la construcció d'un edifici "arquitectònicament emblemàtic" on s'ubicarà la unitat administrativa de l'empresa Fusió per a l'Energia, l'encarregada d'impulsar l'ITER. La ministra d'Educació i Ciència, Mercedes Cabrera Calvo-Sotelo, ha inaugurat les oficines des d'on s'està treballant en el projecte.

Actualitzat
Fa dos anys, Barcelona va ser la ciutat escollida per acollir la seu administrativa del projecte ITER, un gran reactor nuclear que es construirà a Marsella. Les oficines ja fa temps que funcionen, però fins avui no s'havien inaugurat oficialment. Des d'aquí es gestiona tot el projecte i hi treballen experts de moltes nacionalitats diferents perquè hi participen 33 països, entre les quals els Estats Units, Rússia, el Japó, la Xina, Corea del Sud, l'Índia i també la Unió Europea.

El centre que s'ha inaugurat es va posar en marxa l'octubre del 2005 i és en aquestes instal·lacions on es decideix la selecció i contractació de tots els components amb què s'ha de construir el primer reactor de fusió europeu. Quan estigui a ple rendiment hi treballaran 160 tècnics i especialistes procedents de tota la Unió Europea que decidiran el futur de més de 2.000 milions d'euros d'inversió.

Avui, però, ha estat un dia especial i, a més de sentir parlar francès i anglès -les habituals llengües de treball-, s'ha sentit música de violí. En presència del conseller d'Economia, Antoni Castells, la ministra d'Educació, Mercedes Cabrera, i el comissari europeu de Ciència, Janez Potocnik, han firmat la constitució oficial de l'empresa, li han donat nom -Fusion for Energy- i l'han inaugurat tallant la tradicional cinta de vellut.

L'ITER consisteix en la posada en marxa, en un termini de deu anys, del primer gran reactor nuclear de fusió, que s'ha de construir al poble de Cadarache, al nord de Marsella. L'objectiu és produir grans quantitats d'energia no contaminant.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut