Madrid

El govern espanyol i la Generalitat ultimen l'acord per portar aigua a Barcelona sense fer "cap transvasament"

L'esperat acord entre els governs espanyol i català per garantir el subministrament d'aigua a la regió metropolitana de Barcelona arribarà aquest dimarts. Així ho ha anunciat la vicepresidenta del govern central, María Teresa Fernández de la Vega, després de la primera reunió del Consell de Ministres d'aquesta legislatura. L'anunci es farà públic després de la trobada que han de tenir aquest dimarts a la tarda la ministra de Medi Ambient, Medi Rural i Marí, Elena Espinosa; el president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, i el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar. De la Vega ja ha anunciat, però, que no es preveu "cap tipus de transvasament".

Actualitzat

La reunió amb Montilla i Baltasar ha estat el primer anunci que ha fet la titular del remodelat Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí, després de la presa de possessió del càrrec, en què ha assegurat que la seva prioritat serà garantir el subministrament d'aigua a tots els ciutadans espanyols.

La reunió per tancar un acord sobre l'abastiment a Barcelona ha començat aquest dilluns a Madrid i acabarà aquest dimarts a la tarda a Barcelona, amb una reunió a partir de les cinc de la tarda a la Generalitat. Sobre la taula hi haurà la proposta d'estendre el minitransvasament de Tarragona fins a Barcelona a través d'una canonada que seguirà el trajecte de l'AP-7. De fet, el decret de la Generalitat s'aprovarà aquest dimarts, perquè les obres han d'estar enllestides a l'octubre.

Tot plegat, després que hagi quedat descartada la solució que fins ara havia estat defensant el govern de la Generalitat: el transvasament del Segre, una solució a la qual l'executiu espanyol s'ha oposat, tal com ha reiterat aquest mateix dilluns la vicepresidenta María Teresa Fernández de la Vega. Ho ha fet en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, on ha assegurat que la solució que s'adopti serà "sense cap mena de transvasament".

Per la seva banda, el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, ha defensat aquesta opció i ha assegurat que serà puntual i que, per tant, no es pot comparar amb el que estava projectat al Pla Hidrològic Nacional.

Les reaccions

El secretari d'organització del PSC, José Zaragoza, ha explicat a "Els matins" que el govern català ha estat treballant en tot moment amb cinc opcions diferents. Zaragoza ha admès que portar aigua de l'Ebre pot desgastar el govern, però ha recordat que l'aigua que vindrà a l'àrea metropolitana de Barcelona és la que es compra als regants. En sentit contrari s'ha manifestat el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, que ha demanat al govern que es disculpi amb la gent de l'Ebre per haver-los enganyat.

Pel que fa a l'executiva d'ERC, ha felicitat que es descarti l'opció del transvasament del Segre i s'ha mostrat disposada a acceptar la proposta d'utilitzar l'aigua que sobri del minitransvasament de l'Ebre, sempre que es garanteixi per llei que serà una mesura excepcional i temporal. Segons els republicans, es tracta d'una mesura "menys agressiva" i "més assumible", ja que només implica aprofitar durant uns mesos l'aigua que Tarragona no necessiti.

En termes similars s'ha expressat el líder d'ICV i conseller de Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, que tot i no entendre que el govern refusi l'opció de treure aigua del Segre, ha coincidit amb ERC a acceptar l'extensió del minitransvasament de l'Ebre sempre que es garanteixi per decret llei que serà una mesura "temporal, puntual i reversible". En aquest sentit, Saura proposa, per exemple, desmantellar part de la canonada quan ja no sigui necessària.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut