País Basc

El govern espanyol i ETA van mantenir la primera reunió oficial dijous passat, segons tres diaris bascos

Els representants del govern espanyol ja han tingut els primers contactes amb ETA des de l'inici de la treva permanent de la banda el passat mes de març. Segons el diari "El Correo" i "El Diario Vasco", dijous passat una delegació de l'executiu de Zapatero es va reunir amb membres de l'organització en un país europeu. En aquesta trobada no es va parlar en cap moment del final de la treva, i per això el govern central és optimista. De fet, segons el diari "Deia", els pròxims dies hi podria haver un gest per part de l'entorn d'ETA.

Actualitzat

Rebrota l'esperança pel procés de pau. Després de setmanes d'incerteses, tres diaris bascos publiquen la trobada de dijous de la setmana passada en un país europeu entre representants del govern central i d'ETA que s'hauria convertit en la primera cita oficial.

En la reunió, els representats d'ETA no van parlar en cap moment del final de l'alto el foc, una possibilitat que es preveia arran de l'últim butlletí de la banda, al novembre, en què ETA plantejava que el procés es podria trencar si no hi havia avançaments a la tardor, una estació que s'acaba dimecres mateix. En aquest sentit, el govern central és optimista i ara espera un "gest significatiu" de l'esquerra abertzale.

La seqüència dels fets fa entendre també per què Rodríguez Zapatero va convocar Mariano Rajoy a la Moncloa divendres. Una convocatòria que respondria al compliment del compromís del president espanyol de mantenir informat el líder de l'oposició de les converses amb ETA. A més, quan el cap de l'executiu va fer-ho, sabia que la reunió amb la banda havia estat positiva i que, per tant, ETA mantenia l'alto i el foc i diluïa l'amenaça de trencament.

L'entrevista entre el govern espanyol i ETA ha arribat en un moment especialment delicat per al procés de pau. En qualsevol cas, l'absència de comunicat de la banda terrorista presagiava una lectura positiva de la situació marcada pel rebrot de la kale borroka.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut