Madrid

El govern espanyol habilitarà controladors aeris militars per garantir el trànsit aeri

El Ministeri de Foment, el de Defensa i la presidència del govern espanyol han acordat juntament que controladors aeris militars supleixin els civils en les torres de control en "situacions excepcionals" i per garantir el trànsit aeri. Per prendre aquesta decisió cal una ordre del president del govern espanyol, però prèviament aquests llocs de treball han d'estar habilitats. D'altra banda, la Seguretat Social ja ha començat amb les inspeccions de treball per investigar les causes de les baixes mèdiques.

Actualitzat
El que pretén aquesta mesura del ministre de Foment, José Blanco, i que prèviament necessita l'autorització del president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, és establir una alternativa que garanteixi el trànsit aeri en el territori espanyol. No es tracta, doncs, de militaritzar el control aeri sinó que, en situacions puntuals de caràcter excepcional, des del Ministeri de Defensa s'habilitaran controladors aeris militars que puguin suplir les baixes dels civils.

Una quarta part de baixes a Gavà

Concretament avui, la quarta part dels 53 controladors aeris
que s'havien d'incorporar al centre de control de Gavà no han anat a treballar per baixa temporal. Així ho ha comunicat l'aeroport de Barcelona, que, tot i això, assegura que, de moment, la situació és de tranquil·litat i els vols estan operant amb normalitat. Això, després que ahir l'aeroport del Prat va registrar un absentisme del 40%, que va provocar nous retards en el trànsit aeri.

Avui, els sindicats de controladors i Foment han de reprendre a Madrid les converses per tancar un nou conveni. I no es preveuen fàcils, més enllà de la vaga. La reforma per reial decret de les condicions laborals en el sector, diuen els controladors, els obliga a treballar més hores i a un sou més baix, a banda de fer-ho sota més pressió. És això el que els estaria duent a agafar baixes per fatiga, depressió i ansietat.

La Seguretat Social investiga


La Seguretat Social ja està investigant les baixes dels controladors aeris per comprovar que no fan una vaga encoberta. Així ho ha confirmat el ministre Blanco en declaracions a la cadena SER, on ha afegit que, si els motius pels quals els treballadors estan de baixa són l'estrès, l'angoixa o la depressió, "probablement" caldrà fer noves proves per accedir a aquest tipus de llocs de treball, ja que poden ser "davant de persones que no estan capacitades per dur a terme aquest treball".

Per contra, els controladors culpen Aena d'una mala gestió en les baixes laborals.

Per Aena, l'ens que gestiona la majoria d'aeroports espanyols, l'epidèmia de baixes respon a una vaga encoberta per pressionar ara que ha de començar una nova ronda de negociació del conveni col·lectiu.

Per ara, Foment només vol investigar si les absències són justificades, i per això ha demanat a la Seguretat Social que comprovi, una per una, les baixes dels controladors. Això, després que el ministre José Blanco amenacés els controladors amb els tribunals.


VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut