Madrid

El govern espanyol frena la pujada prevista del rebut de la llum per als usuaris domèstics

El Consell de Ministres d'aquest divendres tenia sobre la taula prendre la decisió de retocar les tarifes de la llum. El ministre d'Indústria, Joan Clos, havia proposat una pujada de l'1,8% a partir de juliol, fet que encaria una mica més una factura elèctrica que ja paguem un 2,8% més cara des del gener. Aquesta possibilitat havia creat discrepàncies dins mateix de l'executiu. Finalment, el govern espanyol ha decidit no aplicar la pujada de les tarifes als clients domèstics i limitar l'increment per a la resta d'usuaris a l'1,7%.

Actualitzat

Al gener, molts consumidors ja es van haver de mirar dues vegades la factura de la llum. La majoria de famílies es van trobar que el preu del quilowatt havia pujat un 2,8% i ja estaven advertits, aleshores, que es podia tornar a apujar a l'estiu.

Ja fa temps que el preu que paguen els consumidors per la llum que gasten està per sota dels preus de cost de les empreses generadores. Això és així perquè les tarifes són un element sensible socialment i el govern ha preferit sovint, abans d'apujar-les, compensar les elèctriques per altres vies.

El ministre d'Indústria, Joan Clos, va decidir, però, agafar el toro per les banyes i començar a adequar les tarifes als costos, advertint, però, a les elèctriques, que també hauran de rebaixar les seves expectatives de beneficis. D'aquí la nova pujada prevista per l'1 de juliol i el pla per revisar les tarifes, a partir d'ara, cada tres mesos. Aquesta determinació, però, estava sent difícil de justificar políticament i, de fet, en els últims dies havia generat polèmica dins mateix de l'executiu espanyol.

Aquest divendres, el Consell de Ministres havia de decidir què feia. Si apujava les tarifes, si ho feia però lleugerament o si ajornava l'increment. La decisió l'ha anunciada la vicepresidenta del govern, María Teresa Fernández de la Vega: "Les tarifes domèstiques no es modifiquen i la resta, tant les de baixa com les d'alta tensió, s'ajusten un 1,7% de mitjana". La proposta elaborada pel Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç preveia un increment mitjà de l'1,8% pels als consumidors domèstics, de l'1,9% per als grans consumidors i del 0,82% per a l'alta tensió.

Sembla que ha estat el mateix president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, qui ha intervingut per frenar la pujada de les tarifes per evitar que se situessin per sobre de l'índex de preus al consum (IPC), com ja va defensar al Congrés dels Diputats.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut