El govern espanyol es compromet a saldar 1.459 milions de deute pendent amb Catalunya

També hi ha acord per passar, de curt a llarg termini, 2.700 milions d'euros del deute de la Generalitat

Actualitzat

Per primer cop en set anys, aquest dimarts a la tarda s'ha reunit la comissió mixta d'economia i finances entre la Generalitat i el govern espanyol.

La reunió s'ha acabat amb un acord per saldar en quatre anys el deute pendent que té el govern espanyol amb la Generalitat.

En la roda de premsa posterior a la trobada, el conseller d'Economia, Pere Aragonès, ha anunciat un compromís de l'executiu de Pedro Sánchez de saldar 1.459 milions de deute pendent.

En concret, ha parlat de 759 milions d'euros corresponents a la Disposició Addicional Tercera del 2008 i 700 milions per finançar els Mossos d'Esquadra.

Tot plegat, en quatre anys, però condicionat que el 2019 hi hagi pressupostos.

A més, el govern espanyol aprovarà en Consell de Ministres l'autorització a la Generalitat perquè pugui refinançar el deute a curt termini i convertir-lo en deute a llarg termini per un import de 2.763 milions d'euros.

La trobada s'ha fet amb diversos secretaris d'estat encapçalats per la d'Hisenda, Inés Bardón.

Pere Aragonès ha destacat que aquests acords no eliminen la reclamació de qüestions de "fons" de la Generalitat com la celebració d'un referèndum d'autodeterminació.

"Són dues vies que avancen en paral·lel però una no substitueix l'altra."


Segons Aragonès ha estat una "reunió intensa".

"S'emmarca dins la recuperació d'una certa dinàmica de diàleg en la gestió del dia a dia entre els governs de la Generalitat i de l'Estat."

 

 

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha desvinculat totalment l'acord amb el suposat suport dels partits independentistes a la tramitació dels Pressupostos Generals de l'Estat per al 2019.

En roda de premsa al final de la Comissió Mixta d'Assumptes Econòmics i Fiscals Estat-Generalitat i a la pregunta de si després d'aquest acord és més fàcil el suport català, Montero ha assenyalat que "no té criteri" per conèixer la posició dels partits sobre aquest suport pressupostari.

"S'ha de parlar amb el PNB, amb ERC, amb PDeCAT i amb tots els partits que han donat suport la moció de censura, i també amb els quals s'han exclòs, com Ciutadans."

També s'ha referit als 2.773 milions de reestructuració de deute català, que passa de curt a llarg termini, i ha subratllat que no es tracta de condonació.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut