Madrid

El govern espanyol endureix la lluita contra el treball irregular i el frau fiscal

El govern espanyol ha aprovat aquest divendres un projecte de llei per endurir la lluita contra el treball irregular i el frau fiscal i fomentar l'aflorament de l'economia submergida. Per fer-ho es reforça la inspecció laboral, s'endureixen les sancions i s'amplia de 5 a 10 anys la prescripció dels delictes.

RedaccióActualitzat
El Consell de Ministres ha donat llum verda aquest divendres al projecte de llei que ha de fer front al treball irregular o frau a la Seguretat Social i al frau fiscal. Segons la vicepresidenta del govern espanyol, es tracta de recuperar la confiança i la credibilitat i evitar que uns quants -ha dit- s'aprofitin dels recursos de tothom.

Es vol acabar amb allò de "amb IVA o sense IVA?", amb les subcontractacions fraudulentes, amb als entramats d'empreses fictícies que obtenen prestacions i bonificacions sense tenir-hi dret o amb "aquell que consideri que és més llest que ningú perquè està treballant i cobrant alhora l'atur amb els impostos dels espanyols".

Mesures concretes

L'objectiu és posar fi a aquestes pràctiques i fomentar l'aflorament de l'economia submergida, i per fer-ho es reforça la inspecció laboral, s'endureixen les sancions i s'amplia de 5 a 10 anys la prescripció dels delictes.
Amb aquestes mesures, el ministeri pretén recaptar uns 1.900 milions d'euros en dos anys.

Així doncs, les penes màximes per al frau a la Seguretat Social passen de 5 a 6 anys, i s'amplia la prescripció dels delictes de 5 a 10 anys en els supòsits més greus, uns canvis que també afectaran el frau fiscal.

Es tipificarà com a infracció molt greu, per exemple, que una empresa faci treballar afectats per un ERO de suspensió de contracte o de reducció de jornada.

Per protegir els treballadors de més edat, les empreses amb beneficis de més de cent empleats hauran de fer aportacions a la Seguretat Social si acomiaden persones de més de cinquanta anys. A més, es prohibirà incloure la jubilació obligatòria en els convenis.

Més inspeccions

Un dels objectius és reforçar el treball dels inspectors per fer aflorar l'economia submergida. També es perseguirà amb més intensitat l'aplicació indeguda de bonificacions o reduccions de cotitzacions empresarials a la Seguretat Social.

Segons Soraya Sáenz de Santamaría, en els sis primers mesos de l'any el nombre d'empreses fictícies detectades ha crescut un 537%, mentre que el percentatge de contractes de treball simulats descoberts ha estat un 117,82% superior al mateix període de l'any anterior.

Aquestes inspeccions també han permès detectar un 38% més de persones que compatibilitzaven prestacions amb feina, gairebé un 27% més d'empresaris que donaven feina a preceptors de prestacions d'atur i un 13% més de llocs de treball irregulars.

D'altres qüestions


El Consell de Ministres també tenia sobre la taula d'altres qüestions, entre elles l'aprovació definitiva de la llei de transparència, que arribarà al Congrés contemplant penes de presó per als càrrecs públics que facin una mala gestió dels comptes públics.

També s'ha acordat remetre a la Corts Generals el projecte d'increment de taxes judicials, que oscil·la entre els 50 i els 750 euros. Amb aquesta mesura, el govern espanyol espera recaptar 306 milions d'euros.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut