Desembarcant a València (Reuters)
Desembarcant a València (Reuters)

El govern espanyol diu que la meitat dels migrants de l'Aquarius volen anar a França

Ho ha avançat la vicepresidenta, Carmen Calvo, que assegura que el govern francès s'ha ofert a col·laborar

RedaccióActualitzat

Gairebé la meitat dels 630 immigrants de l'Aquarius tenen la intenció d'anar a França. Ho ha avançat aquest matí la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, que assegura que el govern francès estaria disposat a "col·laborar i a cooperar per garantir el compliment de la normativa europea i el dret internacional."

Als immigrants que van arribar aquest diumenge a València se'ls ha donat un permís d'estada especial de 45 dies i la majoria han demanat acollir-se al seu dret d'asil.

Calvo ha subratllat que la gestió espanyola sobre el cas de l'Aquarius ha estat "magnífica", tant per part de les ONG que col·laboren com per part de les autoritats autonòmiques i els ministeris implicats.

"S'ha ofert una imatge molt solvent del nostre país i ens torna el crèdit per al qual tots hem de contribuir perquè la imatge sigui aquesta i no una altra (···) Ha estat una resposta democràtica i estricta a una crisi humanitària (···) S'ha de complir la normativa europea comuna i donar una resposta raonable de les democràcies europees al món."

La vicepresidenta espanyola ha explicat que a l'operatiu del cap de setmana hi han estat implicats vuit ministeris i 2.300 treballadors i voluntaris sota la coordinació del govern central i la Generalitat Valenciana.

 

 

De les 630 persones que anaven a les embarcacions -Aquarius, Dattilo i Orione- 541 són homes i 88 són dones, a més d'un nadó de pocs dies. 140 són menors dels quals 123 no estan acompanyats. Pertanyen a 26 nacionalitats, majoritàriament del Sudan, Nigèria, Eritrea i Sudan del Sud.

Les embarassades i les dones amb fills les han portat a un Centre d'Acollida per a dones de la Generalitat Valenciana i els nens no acompanyats han estat traslladats a dependències gestionades pel govern valencià. Els homes i dones que anaven sols han estat portats a un alberg de manera provisional.

A les últimes hores han arribat un centenar de nois i noies "no acompanyades" d'entre 12 i 17 anys a l'alberg "La Florida" d'Alacant. Estaven "cansats, però contents", han comentat fonts de la Creu Roja. Els menors han viatjat en autobús des del port de València a aquest alberg.

La Federació Espanyola de Municipìs i Províncies (FEMP) ha informat que un total de 332 ajuntaments de tot l'Estat s'han ofert per acollir els 630 immigrants de l'Aquarius.

 

 

Continuen arribant immigrants en pasteres

Mentrestant, l'arribada de pasteres al sud d'Espanya no s'atura. Des de l'inici del cap de setmana, Salvament Marítim ha rescatat més de 1.300 immigrants. A les últimes hores han arribat un centenar més de persones que anaven en tres pasteres prop de l'illa d'Alborán. En una d'elles hi anava una quarantena d'immigrants, que han pogut arribar pel seu compte a la costa d'Almeria.

Un cop arribats avui a port, els han traslladat a un centre de salut. La majoria tenen deshidratació i només alguns han necessitat assistència sanitària. Cap ha requerit ingrés a l'hospital. Els responsables de la Creu Roja calculen que d'aquests 152 migrants, 31 són menors d'edat, 29 nois i dues noies.

ARXIVAT A:
Migracions
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut