Jorge Fernández Díaz carrega contra els Mossos després del robatori de cable a Catalunya (EFE)
Jorge Fernández Díaz carrega contra els Mossos després del robatori de cable a Catalunya (EFE)
Barcelona

El govern espanyol diu que a Catalunya es roba més cable per la ineficàcia dels Mossos

Jorge Fernández Díaz remarca que la vigilància sobre aquesta matèria correspon als Mossos i Ana Pastor denuncia que hi ha més robatoris a Catalunya que a tota la resta d'Espanya i que el cost dels desperfectes supera els trenta milions d'euros

RedaccióActualitzat

El ministre de l'Interior suggereix que el motiu del gran volum de robatoris de cable de coure que hi ha a Catalunya és la ineficàcia dels Mossos d'Esquadra. Són declaracions de Jorge Fernández Díaz en una roda de premsa a l'Agència EFE: "Hem fet una estratègia integral per a la lluita contra el robatori de coure a l'àmbit de tot Espanya, tret del País Basc i Catalunya perquè les competències en aquesta matèria les tenen les respectives comunitats autònomes. Hem obtingut resultats molt bons, però a Catalunya no ho són tant". Fernández Díaz ha dit que més del 40% de robatoris de coure d'Espanya, tant en infraestructures ferroviàries com de xarxa elèctrica, passen a Catalunya, on la competència correspon als Mossos.

En una línia semblant s'ha manifestat un altre ministre. La titular de Foment, Ana Pastor, ha qualificat de "gravíssims" els robatoris de cablatge i demana a les institucions "no mirar a un altre costat". "Tenim més de 350 denúncies, hi ha més robatoris a Catalunya que a tota la resta d'Espanya i hi ha vies a tot Espanya", ha protestat la ministra en un acte a Pontevedra, i ha afegit que el cost dels desperfectes supera els 30 milions d'euros i ha obligat a reduir la freqüència de trens.

"És la cosa més insòlita i vergonyosa que està passant al nostre país", ha afegit Pastor, que ha criticat el "costum, en la vida pública, de mirar cap a una altra banda". Quan li han preguntat si suggereix que les forces de l'ordre de Catalunya no investiguen els fets amb prou intensitat, la ministra ha afirmat que a Galícia s'expliquen bastant "claret" i que no tenia res més a afegir.

Mentrestant, els Mossos asseguren que aquest 2015 han detingut gairebé mig miler de persones relacionades amb aquest tipus de robatoris i que, entre el gener i el novembre, els casos s'han reduït un 15%. El Sindicat de Mossos considera irresponsables i vergonyoses aquestes reaccions del govern espanyol.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut