Palma

El govern espanyol demana la intervenció del BCE per calmar la crisi del deute

El ministre d'Afers Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo, ha instat el Banc Central Europeu a apostar per l'euro per impedir l'assetjament al deute de l'Estat. El BCE, però, assegura que la seva feina és una altra.

RedaccióActualitzat
Espanya mira al Banc Central Europeu pel calmar els mercats. El ministre d'Afers Estrangers espanyol, José Manuel García-Margallo, ha instat el Banc Central Europeu a apostar per l'euro per evitar l'assetjament al deute espanyol.

García-Margallo atribueix les dificultats de finançament de l'Estat als moviments especulatius. El ministre recorda que cada cop que Espanya pren una decisió els mercats li responen amb "una bufetada en sec". Critica que hi ha "alguns especuladors que volen traslladar una mala imatge d'Espanya per fer diners".

García-Margallo torna a demanar -per enèsima vegada- la intervenció del Banc Central Europeu. Un cop de puny a la taula, una compra massiva de deute espanyol perquè els consecutius màxims històrics de primes i tipus d'interès s'aturin.

Tot i això, el ministre assegura que "els fonaments de l'economia espanyola són extraordinàriament sòlids" i afirma que "no fa falta intervenció". Margallo ho ha dit des de Palma, en una reunió de ministres d'Exteriors de diversos països europeus.

El BCE no ho té clar

Però Europa sembla que no vol ensopegar dues vegades amb la mateixa pedra. I de moment, el Banc Central Europeu no intervindrà en els mercats de deute espanyol, com va fer amb Grècia.

En una entrevista a "Le Monde", el president del BCE, Mario Draghi, ha assegurat que l'euro no està en risc. I recorda que el banc europeu no serveix per resoldre problemes concrets dels països membres. Si Espanya necessita un rescat de tot el país, diu, només cal que el demani.

Mentrestant, el ministre d'exteriors alemany, Guido Westerwelle, llança un missatge d'optimisme. Assegura que està "absolutament convençut que Espanya se'n sortirà". Westerwelle ha volgut donar suport al govern espanyol i ha afirmat que "la política que acaba de començar el govern espanyol és la manera de crear llocs de treball i de reduir l'atur."
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut