La Generalitat volia un percentatge del 30% de català, però la llei no l'inclou
La Generalitat volia un percentatge del 30% de català, però la llei no l'inclou

El govern espanyol deixa sense protecció el català en la futura llei de l'audiovisual

En l'última versió del projecte no es fixa un percentatge obligatori de títols en català o de les altres llengües cooficials de l'estat

RedaccióActualitzat

El govern espanyol deixa fora la protecció del català en la futura llei de comunicació audiovisual. L'avantprojecte de llei de comunicació audiovisual que el Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital enviarà al Consell de Ministres no recull un percentatge obligatori d'inversió en cinema o producció en català.

En l'última versió del projecte no es fixa un percentatge obligatori de títols en català o de les altres llengües cooficials de l'estat, en el catàleg de televisions o de plataformes digitals.

En concret, el redactat que pot encendre l'espurna de la polèmica entre el govern català i l'espanyol és l'article que estableix que com a mínim el 50% de la quota prevista es reservi a obres en castellà o en alguna de les llengües oficials. Ofereix la possibilitat d'escollir en lloc de determinar percentatges, com reclamen sectors polítics i culturals catalans.

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, va reclamar al juliol que dins del percentatge reservat a l'obra europea hi hagués un percentatge per al català del 30%, ja que sense una especial protecció la llei pot ser "letal per a la llengua".

Des de l'executiu espanyol asseguren que el text es portarà en les pròximes setmanes al Consell de Ministres i que, per tant, encara no està totalment tancat.

En negociació

El govern de la Generalitat assegura que el projecte de llei audiovisual que prepara l'executiu espanyol no està tancat i que estan negociant des de fa mesos perquè el català no quedi desprotegit a les plataformes i al cinema.

Les dues parts asseguren que hi ha voluntat d'entesa tot i que l'actual esborrany d'aquesta nova llei no concreta de forma clara el grau de protecció del català.


Crítiques de polítics i entitats

El detall de la llei ha encès les crítiques, en especial a través de les xarxes socials. La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha alertat que "l'arraconament del català continua sense pausa i sense terminis".

L'expresident Carles Puigdemont que ha piulat que aquesta decisió és dels que parlen de diàleg, de retrobament, de concòrdia i sensatesa.

El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha demanat "una reacció clara i contundent" de defensa de la identitat lingüística. Altres diputats del partit han insistit en la idea d'aprovar una Llei Audiovisual Catalana.

Esquerra, a través d'un comunicat, ha rebutjat el projecte de llei i assegura que el català a l'audiovisual és un tema absolutament clau i estratègic per al país i afegeix que faran totes les accions que estiguin al seu abast per protegir la llengua en aquest sector. Esquerra també reitera el seu compromís per impulsar una llei catalana.

Òmnium, també a través de Twitter, diu que la llei que està preparant el govern espanyol és un nou embat contra la llengua i afegeix que estan farts que es discrimini el català.

El director de l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), Miquel Curanta, ha assenyalat que aquesta llei "és la principal amenaça per al català". Curanta afegeix que el govern, amb el Departament de Cultura i Presidència, el CAC, la CCMA i tot el sector audiovisual català hi ha presentat esmenes. "Cal alçar la veu perquè es tinguin en compte", ha indicat.

ARXIVAT A:
Català
Anar al contingut