Catalá i Sáenz de Santamaría han parlat aquest dijous sobre la situació a Catalunya
Catalá i Sáenz de Santamaría han parlat aquest dijous sobre la situació a Catalunya
Madrid

El govern espanyol crida a complir la llei i no descarta aplicar l'article 155

Sáenz de Santamaría assegura que el pla de La Moncloa és "treballar perquè imperi la democràcia, el sentit comú i el respecte a la llei"

Actualitzat

L'endemà que es va fer públic el canvi d'estratègia del govern espanyol per impedir el referèndum, l'executiu ha fet una nova crida al compliment de la llei, però ha deixat oberta la porta a una possible aplicació de l'article 155. La vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat que el pla de La Moncloa és "treballar perquè imperi la democràcia, el sentit comú i el respecte a la llei".

Sáenz de Santamaría ha insistit al govern de la Generalitat que el "respecte a la llei és el respecte a la democràcia" i això "ha d'estar per sobre d'altres consideracions". La número dos del govern espanyol ha tornat a convidar Puigdemont a "rectificar" i sumar-se al "diàleg territorial" perquè tenen "temes molt importants" en els quals treballar, entre els quals ha citat el finançament autonòmic.

"Faig una crida perquè totes les institucions compleixin la llei. Si cadascú compleix la seva part, serà la millor manera de respondre els ciutadans com es mereixen."

Per la seva banda, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, ja ha dit que l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, que preveu la suspensió de l'autonomia, "és una opció". En una entrevista a TVE, Catalá ha afirmat que el govern té previstes "totes les alternatives" davant d'una hipotètica convocatòria de referèndum independentista a Catalunya.

"Si algú és en un escenari d'incompliment de les lleis, l'obligació del govern és garantir que es compleixin i per això caldrà prendre les mesures que en un estat de dret estan habilitades i previstes."

El ministre, que ha assenyalat que l'executiu de Rajoy té "la mà estesa al de la Generalitat per parlar de tot allò que podem parlar", també s'ha referit a la possibilitat que el referèndum es faci coincidir amb unes eleccions al Parlament. Davant d'aquest cas, ha indicat que "es prendrien les mesures per impedir que un procés legal i democràtic com són unes eleccions autonòmiques estiguin contaminant o donant empara a un procés il·legal".

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut