Madrid

El govern espanyol creu que el cas de grip aviària detectat és aïllat i demana a la població no variar els hàbits alimentaris

El govern espanyol confia que el cas de grip aviària, en la seva variant més perillosa, detectat en un ocell silvestre en uns aiguamolls del costat de Vitòria, sigui l'únic, ara per ara, a l'Estat. La comissió interministerial sobre la grip aviària, reunida a Madrid, ha dirigit a la població un missatge de tranquil·litat. El director general de Ramaderia, Carlos Escribano, ha repetit que es tracta d'un cas aïllat, només d'àmbit veterinari, i "no suposa cap problema en matèria de salut humana". També ha informat que la soca de l'au silvestre trobada als aiguamolls es correspon amb la de la República Txeca i manté relacions amb les de Grècia, Itàlia, França i Alemanya.

Actualitzat
El govern espanyol ha extremat les mesures de precaució al voltant del punt de Vitòria on la setmana passada es va detectar un cas de grip aviària. Al matí el govern espanyol ha reunit la comissió de seguiment de la grip aviària. Tot i detectar-se el primer cas de grip aviària a Espanya, i trobar-se dos ocells morts més que estan pendents d'anàlisi a la zona, el govern ha reiterat que esperen que es quedi en un cas aïllat i sobretot han subratllat que es tracta d'un "problema de seguretat animal" circumscrit a aus salvatges. El secretari d'estat de Comunicació, Fernando Moraleda, ha afegit que espera que aquest cas no passi de l'àmbit silvestre, sobretot perquè no hi ha granges d'aviram a prop d'on es va trobar l'ocell mort.

El secretari d'estat de Comunicació ha explicat que l'ocell mort tenia la mateixa variant de grip aviària que la que es va detectar a la República Txeca. I ha fet una crida a la tranquil·litat de la població i li ha demanat que no canviï d'hàbits. "Podem assegurar que no hi ha cap perill dins de la cadena alimentària i que la malaltia no es transmet per menjar pollastre ni qualsevol dels seus derivats", ha informat.

Per la seva banda, la ministra d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Elena Espionosa, ha indicat que des que es va trobar el positiu per grip aviària han doblat les anàlisis, i s'han adoptat totes les mesures que fixa el protocol. En aquest sentit s'ha posat vigilància en un radi de tres quilòmetres a la zona on s'ha produït el cas, i altres alertes diferents en un radi de deu quilòmetres.

El sistema estatal d'alertes veterinàries es reunirà dimecres amb responsables de les comunitats autònomes per estudiar si fan falta noves mesures.
Anar al contingut