La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría
Madrid

El govern espanyol convida Puigdemont a presentar el referèndum al Congrés

Sáenz de Santamaría recorda que un referèndum unilateral no és possible, però insinua que amb una reforma de la Constitució sí que podria celebrar-se legalment

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha convidat el president Carles Puigdemont a presentar la proposta del referèndum davant les Corts Generals. "El govern no pot negociar ni autoritzar, només ho poden determinar les Corts", ha assegurat la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, després del Consell de Ministres. En aquest sentit, ha afegit que el president català té una via democràtica per aconseguir els seus propòsits i que el que ha de fer és complir les normes democràtiques i que hi hagi un diàleg i un debat a les corts:

"És important que es debatin a les Corts Generals allò que pot afectar tot l'Estat."

Sáenz de Santamaría ha afegit que la qüestió veritable ha de ser: "Puigdemont està disposat a plantejar les seves qüestions al Congrés?". La vicepresidenta espanyola ha insistit que si el president vol que la seva proposta arribi a bon terme no es pot negar a presentar-la en seu parlamentària".

La també ministra per a l'Administració Territorial ha recordat a l'executiu català que un referèndum unilateral no és possible. Ara bé, ha insinuat que amb una reforma de la Constitució sí que podria celebrar-se legalment el referèndum. La invitació arriba a les portes que dilluns el president de la Generalitat vagi a Madrid per explicar el seu projecte a les dependències de l'Ajuntament de la capital de l'Estat.

Sigui com sigui, la vicepresidenta ha afirmat que Puigdemont té ara la invitació de l'executiu i ha justificat que quan el govern català va demanar una sala per a la conferència al Senat, la cambra alta va dir que tenia la comissió de les comunitats per debatre la proposta i no ho va considerar adequat.

Sáenz de Santamaría ha assegurat, d'altra banda, que no hi ha hagut cap reunió entre Puigdemont i el president espanyol, Mariano Rajoy, i ha qualificat d'error que el PP i el PSOE no es posin d'acord davant d'una reforma dels estatuts d'autonomia.

El PSC es postula sobre l'oferta

Per la seva banda, el secretari d'Organització del PSC, Salvador Illa, considera que el president de la Generalitat "mostrarà si té voluntat real de negociar si accepta la proposta del govern d'Espanya".

"Si Puigdemont té realment voluntat de negociar ha d'acceptar la proposta del govern d'Espanya per debatre la seva proposta de referèndum sobre la independència a les Corts".

El PSC també ha assegurat que la proposta del govern de l'Estat permet al de la Generalitat abandonar de manera definitiva les posicions unilaterals que no porten enlloc.

Anar al contingut