La ministra de Sanitat, Ana Mato, atenent els periodistes
La ministra de Sanitat, Ana Mato, atenent els periodistes
Madrid

El govern espanyol considera que la decisió del TC garanteix la igualtat de prestacions de tots els espanyols

La vicepresidenta del govern espanyol i la ministra de Sanitat consideren que amb la suspensió de l'euro per recepta a Catalunya es garanteix "la igualtat de prestacions farmacèutiques de tots els espanyols". IU ha demanat que s'apliqui la suspensió també a Madrid i que es retorni l'euro als usuaris. CC.OO ha titllat la taxa "d'il·legal, insolidària i injusta".

RedaccióActualitzat
"Normalitat constitucional". Així s'ha referit la vicepresidenta del govern espanyol a la resolució del Tribunal Constitucional de suspendre l'euro per recepta a Catalunya. Soraya Sáenz de Santamaría ha justificat el recurs de l'executiu central perquè "tots els espanyols, en els assumptes essencials, han de ser iguals. El govern té la capacitat d'instar la suspensió perquè" és una capacitat que "ens dóna la Constitució i el Tribunal Constitucional ha d'acordar-la, si el recurs està ben fet". El govern espanyol confia també que el Constitucional prendrà la mateixa decisió sobre l'aplicació d'aquesta taxa a la comunitat de Madrid

En el mateix sentit s'ha posicionat la ministra de Sanitat. Ana Mato, ha celebrat la decisió del TC com una "garantia d'igualtat de les prestacions farmacèutiques de tots els espanyols". La ministra ha insistit que quan les comunitats autònomes envaeixen competències de l'Estat, el govern central recorre al TC, amb la intenció de vetllar pels serveis públics. Mato ha fet aquestes declaracions als passadissos del Senat,  després de sotmetre's a la sessió de control al Govern central. La Comunitat de Madrid podria ser la següent ja que, va posar també en marxa un euro per recepta que el govern espanyol ha recorregut davant del TC.

Preguntada sobre si es tornaran els diners recaptats des de la seva aplicació, Ana Mato ha apuntat que  es tracta d'una qüestió judicial. "El recurs comença a  comptar a partir que l'Alt Tribunal ha suspès l'aplicació de la llei", ha explicat.

El portaveu del govern català, Francesc Homs, considera injustificada la suspensió del Constitucional i el recurs del govern espanyol, més si es té en compte que l'euro per recepta ha permès estalviar més d'un 20% en despesa farmacèutica.

Comissions Obreres
(CC.OO) també s'ha mostrat satisfeta amb l'admissió a tràmit del recurs del govern espanyol sobre l'euro per recepta. El sindicat ho considera una mesura "insolidària" perquè perjudica els més vulnerables, "il·legal", perquè vulnera la llei tributària i injusta perquè fa pagar per partida doble els ciutadans. CC.OO denuncia que ha estat "un dels detonants" de l'increment de la inflació a Catalunya, que ha acabat l'any amb un increment de l'IPC del 3,6%, sis dècimes més que la mitjana de l'Estat espanyol.

El coordinador federal d'Esquerra Unida, Cayo Lara, ha demanat al Tribunal Constitucional que suspengui l'euro per  recepta a la Comunitat de Madrid "amb la mateixa agilitat" que ho ha fet a Catalunya, i s'ha mostrat confiat que la sentència definitiva declararà inconstitucional el cobrament d'aquesta taxa. Lara ha exigit, a més, que es "retorni a tots els usuaris l'euro per recepta que hagin pagat".

Anar al contingut