Barcelona

El govern espanyol confirma que s'han identificat 51 víctimes mortals espanyoles

Germanwings ha confirmat que ja tenen identificades 72 víctimes alemanyes i de dotze nacionalitats més

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha confirmat que ja han estat identificades 51 persones amb nacionalitat espanyola que viatjaven en el vol de Germanwings que es va estavellar als Alps francesos. Així ho ha confirmat el gabinet de crisi de l'executiu en un comunicat hores després que els secretaris d'Estat de Seguretat, Francisco Martínez, i de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón, haguessin donat la xifra de 49 morts. Martínez ja havia explicat que es tractava d'una "dada provisional" obtinguda a partir de les alertes de familiars i persones properes de les víctimes que viatjaven en l'aparell, però que, en qualsevol cas, seria una xifra "molt pròxima a la definitiva".

Mentrestant, la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i els Mossos d'Esquadra segueixen recollint mostres d'ADN dels familiars de les víctimes i ja en tenen més de quaranta per facilitar la identificació dels cossos.

A l'espera de la identificació, l'aeroport del Prat continua centralitzant l'atenció als familiars, tot i que, aquesta nit, el centre d'atenció a les víctimes s'ha traslladat a l'hotel Rey Don Jaime de Castelldefels.

Dimarts, fins a vuit cònsols es van desplaçar a l'aeroport, fet que indicava que hi podria haver ciutadans d'almenys vuit nacionalitats diferents, però sembla que en són més.

Víctimes de 15 nacionalitats diferents

Germanwings ha confirmat en roda de premsa que ja tenen identificades 72 víctimes alemanyes (fins ara es deia que n'eren 67) i 51 d'espanyoles, a banda de persones de nacionalitats australiana, argentina, veneçolana i nord-americana. També hi ha un britànic, un holandès, un mexicà, un japonès; un danès, un belga i un israelià. Serien un mínim de 15 països diferents, com ha anunciat el president francès, François Hollande. Encara ho estan investigant, ja que hi podria haver, per exemple, algú que tingués la doble nacionalitat. En total, 123 famílies de persones afectades s'haurien posat en contacte amb la companyia.

S'ha confirmat que a l'aparell hi viatjaven un grup d'estudiants alemanys de quart d'ESO que tornaven al seu país després de passar una setmana d'intercanvi en un centre de Llinars del Vallès. Es tracta de 16 nois i noies de 15 anys i dos professors de Rin del Nord-Westfàlia que feien un intercanvi escolar a l'institut Giola de Llinars.

Una vintena de treballadors de diverses empreses catalanes

A l'avió sinistrat també hi havia fins a una vintena de treballadors de diverses empreses que anaven a Alemanya per motius professionals. Entre ells, hi hauria dos treballadors de Bayer de Sant Joan Despí, dos de Desigual a Barcelona, dos de Fira de Barcelona, un treballador de Kao Corporation de Barberà del Vallès, un de Fuji Barcelona, dos de l'empresa Delphi de Sant Cugat del Vallès, tres de l'empresa Weismüller de Sant Just Desvern, un empleat de l'empresa Mimasa i un altre de l'empresa Dinox, totes dues de Cornellà de Terri, quatre de l'empresa alimentària Nutriesport d'Argentona, un de l'empresa Jobexman de la Cellera de Ter a Girona i dos de l'empresa Inoxpa de Banyoles. Segurament, el destí de molts d'ells era una gran fira de la indústria de l'alimentació i la beguda que comença aquest dimarts a Colònia, a uns 50 quilòmetres de Düsseldorf.

Una de les víctimes és la dona del cap de gabinet del líder d'ERC, Oriol Junqueras, que viatjava a Alemanya per motius professionals. La formació ha emès un comunicat expressant el seu condol a les famílies de les víctimes i destacant aquesta pèrdua.

Entre les víctimes també hi ha dos cantants que havien actuat útimament al Liceu en l'òpera "Siegfried". La contralt Maria Radner viatjava a la seva ciutat natal amb el seu marit i el seu fill, i el baríton Oleg Bryjak anava a Düsseldorf perquè formava part de la Deutsche Oper am Rhein de la ciutat alemanya. Tots dos van actuar per última vegada al Liceu en la representació de dissabte. El teatre farà aquest dimecres al migdia dos minuts de silenci en record per Radner i Bryjak.

Dolor compartit a l'aeroport de Düsseldorf

Düsseldorf era el destí del vol de Germanwings sinistrat als Alps francesos i el seu aeroport ha concentrat les mostres de dolor i tristesa. La presidenta del land del Rin del Nord-Westfàlia, Hannelore Kraft, ha estat l'encarregada de transmetre la consternació i "el dolor immens" dels seus ciutadans.

La paraula "kraft", "força" en alemany, ha estat una de les més repetides després de la mort de desenes de persones de nacionalitat alemanya, entre les quals hi ha dos nadons i diversos alumnes d'un institut de Secundària. Al Haltern, la localitat dels escolars, la tristesa era màxima. "No saben el que significa això per a una ciutat petita com la nostra. Aquí tots ens coneixem. És com si cadascun de nosaltres hagués perdut un ésser estimat", ha afirmat Bodo Klimper, alcalde de Haltern. Poc acostumat a les càmeres, Klimper ha hagut de lluitar per contenir les llàgrimes.

L'aeroport de Düsseldorf, el tercer en trànsit aeri d'Alemanya, també ha organitzat un servei d'atenció als familiars i amics de les víctimes, a qui s'ha protegit de les càmeres. S'hi han apropat grups de ciutadans espanyols a la recerca d'informació i també el cònsol espanyol, Francisco Aguilera, per posar-se al servei dels damnificats espanyols.

Actualment, al Rin del Nord-Westfàlia hi viuen uns 43.000 espanyols, la majoria descendents dels espanyols que hi van emigrar als anys 60, quan la colònia espanyola era d'unes 300.000 persones.

Capella ardent al poble veí

El govern francès ha posat tots els mitjans disponibles perquè es pugui arribar al més aviat possible al lloc dels fets, situat prop del municipi de Prads-Haute-Bléone. Per a les famílies de les víctimes s'ha habilitat una capella ardent al poble veí de Seyne-les-Alpes.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut