Madrid

El govern espanyol cessa el director de l'Agència Tributària en plena campanya de la renda

Luis Pedroche deixarà avui el seu càrrec al capdavant de l'Agència Tributària. El govern espanyol té previst cessar-lo de les seves funcions. A l'executiu no li tremola el pols encara que d'aquí a tres dies arrenqui la campanya de la renda del 2009. Segons fonts de l'administració tributària, consultades per l'agència EuropaPress, un dels motius del cessament de Pedroche és "la debilitat de la recaptació tributària". També hauria influït, però, la rebaixa en la qualificació del deute espanyol per part de l'agència S&P. Els seu substitut encara no està confirmat i sortirà d'un grup de tres candidats.

Actualitzat
Luis Pedroche era director de l'Agència Tributària (AEAT) des del 2004, quan va guanyar les seves primeres eleccions el president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero. Ara el govern central pensa cessar-lo tot i la proximitat del 3 de maig, dia en què s'inicia la campanya de la renda.

Una de les causes d'aquest cessament seria la decisió de Standard & Poor's de rebaixar el ràting d'Espanya un grau, des d'AA+ fins a AA, pel deute públic generat per les mesures per plantar cara a la crisi econòmica. Tot i això, el govern atribuirà avui oficialment el seu cessament en el marc del programa de racionalització del sector públic, que preveu la reducció del nombre d'empreses públiques, així com d'alts càrrecs en l'administració general de l'Estat.

Els noms que sonen per substituir Pedroche al capdavant de l'Agència Tributària són el del director general de Tributs, Jesús Gascón; el del secretari general de Finançament Territorial, Juan Manuel López Carbajo, i el del delegat especial de l'Agència Estatal d'Administració Tributària de Madrid, Manuel Trillo Álvarez.

El dilluns 3 de maig arrenca la campanya de la renda 2009, en la qual l'Agència Tributària preveu que es presentin 19,5 milions de declaracions de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF), de les quals 15,7 milions seran a retornar. El període per presentar la declaració s'estén fins al pròxim 30 de juny, el 25 en cas que es domiciliï el pagament.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut