Brussel·les

El govern espanyol assegura que la decisió de la delegada de Madrid de prohibir l'estelada "no és política"

Amb el tòpic de "el futbol és el futbol", Sáenz de Santamaría defensa que "res pugui desvirtuar" un esdeveniment esportiu

RedaccióActualitzat

El govern espanyol es desmarca de la decisió de la seva delegada a Madrid de prohibir les estelades al Calderón en la final de la Copa del Rei de diumenge. La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat que és una decisió "tècnica i operativa", i "no política", de la delegada Dancausa, i que sigui quina sigui la decisió judicial sobre la prohibició, l'executiu espanyol la respectarà.

La vicepresidenta ha avisat Puigdemont que seria "presoner de les seves paraules".

Tot i això, i fent servir el tòpic de "el futbol és el futbol", Sáenz de Santamaría ha defensat que política i esport se separin i "res pugui desvirtuar" un esdeveniment esportiu.

Justament pel fet que és una decisió tècnica i d'interpretació de la llei per part de la Junta de Seguretat, la vicepresidenta espanyola ha justificat el fet que la delegada Dancausa no consultés ni comuniqués al ministre de l'Interior la seva decisió.

El ministre de l'Interior es pronuncia des de Brussel·les

En els mateixos termes s'ha pronunciat el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz. El ministre assegura que es tracta d'una "decisió tècnica operativa" de la delegació del govern a Madrid i no del Ministeri de l'Interior:

"És una decisió tècnica operativa que ha adoptat la delegació del govern entenent que era la manera més adequada per complir la llei contra la violència, la xenofòbia i el racisme a l'esport."

Fernández Díaz no veu intencionalitat política en la decisió de la delegada del govern a Madrid i diu que ara serà el jutge qui decidirà si es tracta d'una decisió ajustada a dret o no.

"Un jutge decidirà sobre la qüestió, a Espanya hi ha separació de poders, som un estat democràtic de dret i com que es pronunciarà un jutge, em remeto al que digui."

El ministre de l'Interior en funcions ha dit que el govern espanyol acatarà la decisió judicial i que confia que "tothom faci el mateix". Fernández Díaz assegura que tots els símbols han de ser respectats, i lamenta que no sempre ha estat així, en referència a les xiulades a l'himne espanyol en anteriors celebracions de la final. El ministre especifica, però, que la bandera de Catalunya és la senyera i no l'estelada, que diu que és la bandera dels independentistes.

"Espero que tothom respecti els símbols d'Espanya, la figura del rei, l'himne nacional, la bandera d'Espanya i la bandera de Catalunya, que no és l'estelada. La bandera de Catalunya mereix ser respectada, és la senyera. L'estelada no és la bandera de Catalunya, que quedi clar, és la bandera dels independentistes, no la de Catalunya."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut