Madrid

El govern espanyol apuja l'impost sobre el tabac i anuncia la reforma de les pensions pel 28 de gener

El govern espanyol encareix el tabac. Ho farà apujant l'impost mínim sobre el paquet de cigarrets fins al 28%. Amb això, l'Estat preveu ingressar 780 milions d'euros addicionals. El Consell de Ministres ho ha aprovat aquest divendres dins del nou paquet de mesures anunciat per Zapatero per rebaixar el dèficit. La vicepresidenta segona del govern central, Elena Salgado, ha explicat que es tracta d'una pujada "moderada" i que ha justificat per raons de salut pública, ja que l'augment del preu en redueix el consum. L'executiu també ha anunciat que la reforma de les pensions s'aprovarà el 28 de gener.

Actualitzat
El Consell de Ministres ha aprovat un reial decret llei eminentment econòmic que, entre altres mesures, inclou un augment de l'impost sobre el tabac per compensar la rebaixa fiscal a les petites i mitjanes empreses. El tribut mínim s'ha apujat fins al 28%, de manera que el preu mitjà del paquet de tabac quedarà al voltant dels 3,60 euros.

La vicepresidenta econòmica Elena Salgado ha titllat la pujada de "moderada" i ha destacat que és oportuna també per una raó de salut pública, per reduir-ne el consum. Salgado ha subratllat que el preu del tabac a Espanya seguirà sent més baix que en països com el Regne Unit, França i Alemanya i s'equipararà al de Portugal "segons les marques i la modalitat".

La reforma de les pensions

La vicepresidenta també ha avançat que el pròxim 28 de gener pensen presentar el decret llei sobre la reforma de les pensions, encara que no n'ha donat cap detall.

Aeroports i loteries

D'altra banda, i com ja estava previst, s'han aprovat les privatitzacions parcials d'Aena i loteries de l'Estat. Sobre Aena, es tracta d'una privatització del 49%, que l'executiu traurà a concurs públic per a la concessió de la gestió dels aeroports del Prat i Barajas. La mesura ja ha tingut reaccions: mentre que les aerolínies ho veuen amb bons ulls, els treballadors d'Aena hi han expressat el seu rebuig convocant aturades, i en l'àmbit polític hi ha diverses opinions.

Fi dels 426 euros

A més a més, el Consell de Ministres d'aquest divendres també preveu donar llum verda a l'eliminació, a partir del febrer del 2011, de l'ajuda dels 426 euros que actualment reben els parats de llarga durada que ja no tenen dret a la prestació d'atur. No és l'única mesura de l'àmbit laboral: també s'han regulat les agències privades de col·locació.

Ajudes per a les pimes

Encara dins el paquet de mesures anticrisi, s'han aprovat els avantatges fiscals per a les petites i mitjanes empreses, a qui es rebaixa l'impost de societats. Juntament amb els autònoms, no hauran de pagar de forma obligatòria el cànon a les cambres de comerç.

José Luis Rodríguez Zapatero ha cancel·lat els seus viatges a Bolívia i l'Argentina per presidir aquesta reunió de l'executiu. El nou paquet de mesures aprovat pel Consell de Ministres és el que Zapatero ja va anunciar dimecres.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut