Madrid

El govern espanyol aprovarà al març una llei per controlar els pressupostos de les comunitats autònomes

El govern espanyol controlarà els pressupostos de les disset autonomies. Ho farà per llei a partir del mes de març. Ho ha anunciat el ministre d'Economia, Luis de Guindos, en una entrevista al "Financial Times". De Guindos fa responsables les autonomies dels 22.000 milions de dèficit de l'estat i assegura que la situació actual és una bona oportunitat per collar-les. Pel que fa al sistema financer, situa en 50.000 milions d'euros el que necessiten els bancs per sanejar-se.

RedaccióActualitzat
Control per llei dels pressupostos de les comunitats autònomes i 50.000 milions d'euros que els bancs hauran de destinar a sanejar-se. Són els dos elements més destacats de l'entrevista que el ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha concedit al "Financial Times".

El control de Madrid sobre les autonomies es farà a través d'una llei que s'aprovarà el mes de març i que establirà estrictes instruments de control a les comunitats autònomes. Abans d'aprovar els pressupostos, el govern central hi haurà de donar llum verda.

L'Estat de les Autonomies, en qüestió


A la primera entrevista a un mitjà de comunicació internacional, De Guindos qüestiona l'Estat de les Autonomies i situa les 17 comunitats autònomes com les culpables dels 22.000 milions d'euros de dèficit que té l'Estat.

De Guindos reconeix obertament que la falta de liquiditat és una bona oportunitat per collar les autonomies.

El risc que Catalunya fos intervinguda per l'Estat ja el va apuntar el president Masaquesta setmana, en fer balanç del 2011. Per evitar-ho, el Parlament de Catalunya ha començat a tramitar la seva pròpia llei d'estabilitat pressupostària, que fixa el límit del dèficit català en el 0,14% a partir del 2018.

50.000 milions d'euros pels bancs

Pel que fa al sistema financer espanyol, Luis de Guindos assegura a l'entrevista que els bancs espanyols hauran de destinar fins a 50.000 milions d'euros a noves provisions relacionades amb els actius immobiliaris tòxics. Aquesta mesura formaria part de la reforma del sector financer.

Per recuperar la confiança dels mercats, De Guindos confia en la reforma laboral i les noves mesures d'austeritat del govern espanyol.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut