El ministre Ruiz-Gallardón en una imatge d'arxiu.
El ministre Ruiz-Gallardón en una imatge d'arxiu.
Madrid

El govern espanyol aprova l'Estatut de la Víctima, que atorga més protagonisme a les víctimes de delictes

L'executiu ha aprovat l'Estatut de la Víctima, que permet a les persones afectades per algun delicte recórrer decisions d'especial transcendència, com la concessió de la llibertat condicional.

RedaccióActualitzat

En ple debat sobre el revés a la "doctina Parot", l'estat espanyol consagra les víctimes de delictes. L'executiu ha donat llum verda a l'Estatut de la Víctima pocs dies després de la decisió del Tribunal Europeu de Drets Humans sobre el compliment de penes.

El document, que fa un any que estava en fase d'estudi, permet a les víctimes recórrer les decisions d'especial transcendència com la concessió de la llibertat condicional si l'agressor no ha assumit la responsabilitat civil o si hi ha perill per al perjudicat.

El ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, ha assegurat que fins ara "la víctima desapareixia en el moment que es dictava sentència". El govern espanyol fa un esforç, doncs, perquè les víctimes sentin que els seus drets estan garantits.

El text reconeix una sèrie de drets i també algunes mesures de protecció per reduir el patiment de les víctimes. Entre d'altres, s'inclou el dret a la informació, el dret a participar en el procés judicial i també el dret de reflexió, que garanteix un període d'un mes de dol per a les víctimes abans que comencin a rebre ofertes de representació. Aquest punt s'ha inclòs després de la petició dels col·lectius de víctimes de tragèdies com la de Spanair i la del tren de Santiago de Compostel·la.

Les víctimes podran recórrer la concessió de beneficis penitenciaris en casos de delictes greus o quan pugui haver-hi perill per a la víctima. També poden posar en dubte la llibertat condicional amb penes superiors a cinc anys. A més, les víctimes queden exemptes de pagar les taxes judicials en procediments civils.

La llei també inclou la possibilitat de la víctima de tancar la porta al passat i no exercir cap dels seus drets judicials.

Gallardón ha recordat que la llei era un compromís electoral del programa del PP. El ministre ha explicat que s'han fixat en les legislacions de França i Alemanya, però destaca que Espanya és el primer país que reuneix tots els drets de les víctimes en un sol text legal.

Més control de l'acció exterior

L'Estatut de la Víctima s'ha presentat a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, on el ministre d'Exterior, José Manuel García-Margallo, també ha explicat la Llei de Tractats Internacionals.

Aquest text legislatiu és la segona pota d'un total de tres per tenir un quadre explícit i concret de l'acció exterior d'Espanya. La norma regula la firma i l'aplicació dels tractats.

Un cop més, la legislació limita l'acció de les comunitats autònomes, que podran signar acords administratius i no normatius. La seva actuació, a més, haurà de ser verificada per l'Assessoria Jurídica Internacional de l'Estat per evitar que es signin tractats internacionals. Això sí, les comunitats seran informades dels tractats i podran instar a signar tractats i formar part de la delegació espanyola.

Pla PIVE renovat

En l'àmbit econòmic, el Consell de Ministres ha aprovat el Pla Pive 4 amb una dotació de 70 milions d'euros. Amb aquests ja són 403 els milions en ajudes a la compra de cotxes.

A més, s'ha anunciat la signatura d'un conveni per donar 400 préstecs participatius per a empreses creades per joves empresaris.

Anar al contingut