El govern espanyol aprova la reforma penal que castigarà el matrimoni forçat i la difusió d'imatges íntimes sense consentiment

El consell de ministres ha aprovat l'avantprojecte de reforma del Codi Penal, que inclou mesures com la presó permanent revisable, una normativa que penalitzarà també el matrimoni forçat i la incitació a l'odi i la negació de l'Holocaust.
El govern espanyol aprova la reforma penal que castigarà el matrimoni forçat  i la difusió d'imatges íntimes sense consentiment
Madrid

El govern espanyol aprova la reforma penal que castigarà el matrimoni forçat i la difusió d'imatges íntimes sense consentiment

El consell de ministres ha aprovat l'avantprojecte de reforma del Codi Penal, que inclou mesures com la presó permanent revisable, una normativa que penalitzarà també el matrimoni forçat i la incitació a l'odi i la negació de l'Holocaust.
Redacció Actualitzat
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Engegar/Aturar Silenciar Pujar el volum Disminuir el volum Instruccions per interactuar amb el player
imatge
El consell de ministres ha aprovat l'avantprojecte de reforma del Codi Penal, que inclou mesures com la presó permanent revisable o la custòdia de seguretat, que establirà un període de vigilància posterior a la pena en casos de delictes greus. Un avantprojecte de reforma que recull així les línies generals recollides en l'informe que el ministre Alberto Ruiz-Gallardón ja va presentar a mitjans de setembre. Ara bé, incorpora novetats amb l'objectiu de reforçar els drets de les dones i garantir la igualtat, a petició del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.

Un any de presó per difondre imatges sense autorització

La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría ha explicat que la normativa penalitzarà el matrimoni forçat o els actes d'assetjament cap a la dona i la difusió d'imatges íntimes sense consentiment amb l'objectiu de "reforçar la seva protecció i la igualtat". En aquest sentit, segons ha anunciat el ministre de Justícia, es castigarà fins a un any de presó la difusió d'imatges o gravacions íntimes sense autorització. La pena ha afegit Ruiz-Gallardón "no serà per haver-les obtingut de manera il·lícita, sinó per la seva mera divulgació".

Tres anys de penalització pel matrimoni forçat

Pel que fa al matrimoni forçat, es castigarà amb 3 anys de presó. A més, es considerarà com a agreujant, ha dit el ministre, l'exigència d'abandonar territori nacional. Sáenz de Santamaría ha dit, per la seva banda, que es tracta d'un "capítol nou".

La reforma també inclou ara la tipificació del delicte de persecució i assetjament per acabar amb la desprotecció i les conductes d'assetjament a les víctimes, amb penes de fins a 2 anys de presó. També es castigarà amb 14 mesos la inutilització d'aparells electrònics per controlar assetjadors.

Es castiga la incitació a l'odi i la negació de l'Holocaust

La reforma del Codi Penal també tipificarà la incitació a l'odi i la violència per raça, religió o origen, així com el negacionisme de crims contra la humanitat, específicament a l'Holocaust, si inciten a actes violents. Ruiz-Gallardón ha emmarcat aquestes mesures en "el compromís del govern en la lluita contra el racisme, la xenofòbia i la discriminació ideològica".

Aquesta regulació es farà d'acord amb la doctrina constitucional i preveurà els càstigs pels actes i conductes que lesionin la dignitat de les persones a través de la humiliació o el menysteniment, a més de tenir en compte l'odi ideològic per perseguir aquests delictes.

Els drets de les víctimes en un Estatut

El govern també ha aprovat l'Estatut de la Víctima, que recollirà un ampli catàleg de drets de les víctimes de delictes. Després d'assegurar que Espanya és el primer país que compleix la directiva europea aprovada al setembre en aquest sentit, Gallardón ha manifestat que l'Estatut neix amb vocació de ser un catàleg de drets de les víctimes de qualsevol tipus de delicte.

Les mesures ja previstes

L'acció a la resistència passiva, juntament amb la desobediència, es mantindrà penada amb sis mesos i un any de presó i només es castigarà la difusió de missatges que incitin a cometre algun delicte d'alteració de l'ordre públic o actes de violència, però no la simple convocatòria a mobilitzacions.

En l'informe, també s'inclou com a delicte d'atemptat qualsevol tipus d'atac, agressió, acte de violència o amenaces greus sobre agents de les forces de seguretat o membres de serveis d'assistència i rescat.

Segons l'informe, la presó permanent revisable s'aplicarà als homicidis terroristes, però també als que es cometin contra el rei o el príncep i contra caps d'Estat. També es podrà aplicar a certs crims que provoquin rebuig social, quan la víctima sigui menor de 16 anys o especialment vulnerable, així com quan hi hagi un delicte contra la llibertat sexual, entre d'altres.

La reforma introdueix per primer cop a la legislació espanyola la custòdia de seguretat pels delictes especialment greus com a mesura per privar de llibertat els penats en casos excepcionals. Amb una duració màxima de 10 anys, la mesura s'aplicarà un cop el penat acabi la pena de presó i després que el tribunal en valori la perillositat.

També es modificarà el delicte de detenció il·legal en els casos en què no aparegui la víctima. Es fixarà una pena única equivalent a la que correspon a l'homicidi, i es preveu la supressió de faltes, mantenint-se només les que són penalment punibles, que seran castigades amb penes de multes.

Professionalitzar la carrera judicial


La reunió també ha aprovat la reforma de la llei orgànica del poder judicial per professionalitzar la carrera judicial. Es tracta d'una "aposta rotunda" per la professionalització del sector. El ministre de Justícia ha explicat també, sobre aquesta qüestió, que es modificarà el sistema de substitucions i que només s'hi recorrerà en situacions "clarament excepcionals". A més, s'actualitzarà el sistema de retribucions i dies lliures per estudiar un cas.

Finalment, el govern espanyol ha donat llum verda a ampliar l'oferta de treball públic en la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.

VÍDEOS RELACIONATS