Madrid

El govern espanyol aprova la llei que li permet mobilitzar els Mossos en cas d'atac o catàstrofe

El president del govern espanyol podrà decretar mobilitzar recursos públics i privats en una "situació d'interès" per la seguretat nacional

Actualitzat

Mobilitzar els Mossos, l'Ertzaintza, les policies locals i, fins i tot, recursos privats. Tot això ho podrà fer el president del govern espanyol en cas d'atacs terroristes o de catàstrofes naturals excepcionals d'acord amb la nova llei de seguretat nacional. La llei ha rebut aquest divendres la llum verda del Consell de Ministres.

Amb la nova llei, el president del govern espanyol, al capdavant del Consell de Seguretat, podrà decretar la "situació d'interès" per la seguretat nacional. Així, en cas d'emergència excepcional, com atemptats terroristes de gran envergadura, catàstrofes naturals, atacs cibernètics o situacions de vulnerabilitat energètica, es podran mobilitzar tant recursos públics -forces armades i policies autonòmiques o locals- com recursos privats.

La declaració d'aquesta "situació d'interès" es podrà adoptar quan la crisi no es pugui assumir amb els mitjans habituals de l'administració però la situació no sigui prou greu per aplicar la llei d'alarma, excepció i setge.

La portaveu del govern espanyol ha assegurat que aquests supòsits ja estaven previstos en diverses lleis, però que feia falta un instrument més global per unificar i coordinar totes les administracions per respondre millor als riscos i perills del món actual.

Davant dels recels que aquesta llei ha despertat en diferents governs autonòmics, la vicepresidenta ha assegurat que aquesta nova atribució de l'Estat no suposarà, segons han explicat, una pèrdua de competències ni de drets.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut