Madrid

El govern espanyol aprova avui uns pressupostos marcats per una austeritat sense precedents

El Consell de Ministres aprova avui el projecte de llei de pressupostos generals de l'Estat per l'any vinent. Uns comptes que vénen marcats per l'austeritat, amb una retallada de la despesa de l'Estat fins ara mai aplicada. Es reduirà un 8% la despesa global i fins a un 15% per als ministeris. Així, l'any 2011 el màxim que podrà gastar l'Estat seran 122.000.000 d'euros. L'executiu argumenta que són els comptes que necessita l'economia espanyola, tenint en compte la situació de crisi actual. El Consell de Ministres també podria acordar un augment de l'IRPF a les rendes més altes i la ubicació final del magatzem de residus nuclears. Ara mateix l'avantatge és per a Zarra.

Actualitzat
El Consell de Ministres té previst aprovar avui el projecte de llei de pressupostos generals de l'Estat pel 2011. Uns comptes restrictius amb un descens de la despesa pública propera al 8% i de fins al 15% per als ministeris per mirar de reduir el dèficit de l'Estat.

Molt probablement el projecte de llei inclourà l'augment de l'IRPF per a les rendes més altes, per sobre dels 120.000 o 130.000 euros. L'augment podria ser d'entre dos i quatre punts per sobre del tipus actual, el 43%

La vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, serà l'encarregada d'explicar les xifres, i també de detallar com quedarà la reforma fiscal anunciada.

Suport del PNB

L'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero dóna llum verda als pressupostos amb la tranquil·litat de saber que també els podrà tirar endavant al Congrés, gràcies a l'acord dels socialistes amb el PNB.

Els nacionalistes bascos votaran "sí" i, a canvi, l'Estat traspassarà a Euskadi les polítiques actives d'ocupació. El govern espanyol ha reconegut que l'acord obre la porta perquè altres comunitats reclamin les mateixes competències. La consellera de Treball, Mar Serna, ha explicat a Catalunya Ràdio que reclamarà les bonificacions a les empreses per contractació, que representen el 60% de les polítiques actives d'ocupació.

El PP ha acusat els socialistes de trencar la caixa única de la Seguretat Social, un fet que el govern espanyol ja ha desmentit.

Ascó a l'agenda?

L'aprovació dels pressupostos serà un dels punts més importants del Consell de Ministres. Sobre la taula, però, també hi podria haver la ubicació definitiva del magatzem de residus nuclears. Tot i que no forma part de l'ordre del dia, no es descarta que avui es pugui prendre una decisió en ferm.

La més ben posicionada ara per ara per acollir el cementiri és Zarra. Un informe del Ministeri d'Indústria la valora per damunt de qualsevol altra opció. A la localitat valenciana, però, continuen les protestes. Dijous les van traslladar als carrers de València. Els manifestants afirmen que es tracta d'una decisió política i no pas tècnica. De fet, segons ha pogut saber TV3, la primera posició de Zarra en l'estudi del Ministeri es va decidir en una reunió de representants del govern, a la qual no van assistir els experts que havien redactat l'informe.
Anar al contingut