Madrid

El govern espanyol alerta que l'estabilitat política "també cotitza a borsa" i culpa els moviments sobiranistes de la rebaixa de la nota de S&P

L'executiu de Rajoy culpa els moviments sobiranistes de la rebaixa de la nota de S&P. El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, diu que les aspiracions independentistes donen mala imatge i acaben provocant problemes de finançament a les comunitats autònomes en dificultats com la mateixa Catalunya.

RedaccióActualitzat
El govern espanyol ha culpat els moviments sobiranistes de Catalunya de la rebaixa de la nota de Standard and Poor's i ha alertat davant les tensions sorgides que l'estabilitat política "també cotitza a borsa".

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha demanat tenir present que els mercats i les agències de qualificació valoren l'estabilitat política quan ha demanat que es tingui "present" això quan hi hagi determinades "declaracions" o "decisions", sense deixar clar si es referia a les declaracions de Wert sobre la voluntat d'espanyolitzar els alumnes catalans o a les paraules des del govern Mas.

Sáenz de Santamaría ha insistit en roda de premsa posterior al Consell de Ministres que quan hi ha inestabilitat es fa "molt més difícil" accedir al finançament. Una situació que, segons ha valorat, acaba repercutint precisament en les comunitats autònomes en dificultats.

"Quan un altera l'estabilitat política necessària per aconseguir el creixement econòmic i la creació de llocs de treball empitjora el finançament de la pime de Castelldefels i del petit empresari d'Aranda de Duero; això ens afecta a tots", ha dit.

Margallo culpa els moviments sobiranistes de la nota de S&P

L'altra veu que s'ha fet sentir aquest dijous sobre aquesta qüestió ha estat la del ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, que ha culpat els moviments sobiranistes de Catalunya de donar una mala imatge d'Espanya als mercats i d'obstaculitzar l'accés al finançament de les comunitats autònomes en dificultats. Segons Margallo, les aspiracions nacionalistes han provocat la rebaixa de la solvència del bo espanyol gairebé a bo porqueria feta per l'agència

En el ple del Congrés, Margallo s'ha pronunciat en aquests termes després de donar el vistiplau a l'adhesió de Croàcia a la Unió Europea, fet que ha acabat derivant cap a un debat intens sobre les aspiracions independentistes de Catalunya

En resposta al diputat d'ERC Joan Tardà, que ha comparat la situació de Catalunya amb la de Croàcia, el titular d'Exteriors ha mostrat la seva preocupació perquè -al seu parer- els "moviments" sobiranistes estan donant una mala imatge d'Espanya als mercats i provoquen dificultats per finançar-se a les mateixes autonomies en dificultats, com la mateixa Catalunya.

Durant el mateix ple, García-Margallo ha aprofitat per tornar a alertar les autoritats catalanes que una hipotètica independència de Catalunya els deixaria fora de la Unió Europea. "Diguin el que diguin, fora d'Europa no hi ha salvació", ha conclòs. Després Margallo ha anunciat que Reding s'ha disculpat davant del govern espanyol per les seves declaracions "extremadament desafortunades" sobre una hipotètica independència de Catalunya.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut