El govern espanyol adverteix ETA que "no aconseguirà res amb la seva dissolució"

El grup de mediadors internacionals que vetlla pel procés de pau assegura que la dissolució d'ETA és "ferma" i "inequívoca"

RedaccióActualitzat

El govern espanyol avisa ETA que no aconseguirà res amb la seva dissolució, anunciada pel primer cap de setmana de maig. La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría tanca la porta a qualsevol concessió a l'organització armada:

"Al terrorisme, se'l guanya des de la fermesa de l'estat de dret. (...) No ha aconseguit res en el seu temps de violència, ni aconseguirà res després."

El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, s'ha manifestat en uns termes molt semblants:

"ETA no ha aconseguit cap dels seus grans objectius pels quals van matar i van sembrar el terror a Espanya. ETA no va aconseguir res per deixar de matar i res aconseguirà amb la seva declaració de desaparició. I el govern defensarà el relat que realment ha passat, preservant la memòria, dignitat, veritat i justícia de les víctimes del terrorisme."

Són declaracions del ministre Zoido al Senat.

Des del govern basc, el lehendakari, Iñígo Urkullu, opta per esperar la decisió d'ETA, abans de fer qualsevol valoració. "No faré comentaris. Que [ETA] digui el que hagi de dir", s'ha limitat a assenyalar Urkullu quan ha entrat al Parlament basc.

 

 

Dissolució "inequívoca"

La dissolució d'ETA serà inequívoca i respectarà els criteris internacionals. Així ho assegura un dels mediadors internacionals que treballen en el procés de pau a Euskadi, l'uruguaià Alberto Spektorowski. En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", ha recalcat que l'anunci que ETA farà públic el 5 de maig deixarà molt clar que l'organització terrorista s'ha acabat.

Segons aquest expert en resolució de conflictes, ETA complirà les tres premisses que certifiquen el final d'una organització armada: desarmament, desmobilització i reintegració a la societat civil. Spektorowski també ha avançat que l'acte de dissolució tindrà certa cobertura internacional i no deixarà marge a interpretacions:

"No crec que hi hagi sorpreses. Crec que serà una declaració contundent en el sentit que quedi ben clar que tot s'ha acabat. El que haurà de quedar clar és això. I passar pàgina."

ETA anunciarà la seva dissolució el primer cap de setmana de maig al País Basc francès. Abans de l'anunci, es farà un acte amb la participació d'agents polítics i socials, a més de personalitats internacionals.

ARXIVAT A:
ETA
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut