Madrid

El govern espanyol admet que l'acord de finançament es retardarà per les eleccions basques i gallegues

Diferents membres de l'executiu espanyol han remarcat la dificultat d'arribar a un acord de finançament abans de les eleccions a Galícia i al País Basc. El vicepresident econòmic, Pedro Solbes, ha dit que "en estar en període electoral potser no és el moment per poder negociar". El secretari d'Estat d'Hisenda, Carlos Ocaña, s'ha pronunciat en el mateix sentit i ha reconegut l'"inconvenient" que han suposat les eleccions gallegues i basques. Aquestes declaracions es produeixen el mateix dia en què ERC ha reclamat al president de la Generalitat, José Montilla, que denunciï públicament els incompliments del govern espanyol en matèria de finançament. La resta de partits del govern, PSC i ICV, han demanat unitat al republicans. Des de l'oposició, CiU ha dit que ERC no li mereix cap credibilitat, mentre que el PP ha dit que, un cop més, es posa de relleu la divisió al tripartit.

Actualitzat
El vicepresident econòmic, Pedro Solbes, ha assenyalat que la proximitat de les eleccions a Galícia pot afectar a l'hora de prendre una decisió sobre el finançament autonòmic. Solbes ha fet aquestes declaracions durant la presentació de l'informe "Resultats d'Espanya als indicadors de regulació de mercats de productes de l'OCDE".

En un altre acte, organitzat per l'Associació de Periodistes d'Informació Econòmica, el secretari d'estat d'Hisenda, Carlos Ocaña ha augurat que s'arribarà a un acord de finançament autonòmic al més aviat possible, però també ha reconegut l'"inconvenient que han suposat les eleccions a Galícia i al País Basc". Ocaña ha destacat que el govern ja ha fixat la seva posició en un 98%, i ha dit que les diferències amb Catalunya són "relativament modestes" i que es resoldran de manera acceptable.

ERC demana demana a Montilla que denuncïi els incompliments del govern espanyol

Esquerra Republicana ha demanat al president de la Generalitat, José Montilla, que denunciï públicament els incompliments del govern espanyol sobre el finançament. Per això volen la revisió urgent del pacte d'entesa i que es prevegi un pla per respondre a les hostilitats del govern espanyol. Tot i així, els republicans han aclarit que volen acabar la legislatura.

També ICV creu que és urgent revisar el pacte, i ha demanat serenitat, però contundència, per aconseguir un bon finançament i tenir recursos per respondre a la crisi. En canvi, pel PSC, les exigències d'Esquerra responen a la proximitat d'una cita electoral.

Des de l'oposició, CiU ha dit que no es creu les propostes d'Esquerra. Pel PP tot plegat és una mostra més de la debilitat del tripartit, mentre que Ciutadans ha exigit al president Montilla que aclareixi si les prioritats d'Esquerra són també les del govern.

Salgado espera reformar el finançament local abans d'acabar l'any


Durant una visita a Sabadell, la ministra d'Administracions Públiques, Elena Salgado, també ha dit que espera "formalitzar" un acord sobre el finançament de Catalunya després del "parèntesi" de les eleccions basques i gallegues de l'1 de març.

Pel que fa al finançament local, Elena Salgado ha anunciat que el seu govern treballa per reformar-lo abans d'acabar l'any. La ministra ha reconegut que aquest acord amb els ajuntaments és "més necessari que mai, perquè l'activitat de la construcció ha baixat molt i era una part important dels ingressos dels ajuntaments".
Anar al contingut