Alex Salmond, líder de l'Scottish National Party (SNP), abans d'una roda de premsa, el 6 de maig a Edinburg.
Alex Salmond, primer ministre d'Escòcia i líder del SNP en una imatge d'arxiu.
Londres

El govern escocès publicarà "El llibre blanc de la independència", un informe que detallarà les línies del possible nou estat

"El llibre blanc de la independència" és un informe que detallarà les línies principals d'un possible nou estat i precisarà el camí a seguir entre la votació de l'any vinent i la creació formal d'una Escòcia independent.

RedaccióActualitzat

El govern escocès publicarà el 26 de novembre "El llibre blanc de la independència", un informe que detallarà les línies principals d'un possible nou estat i precisarà el camí a seguir entre la votació de l'any vinent i la creació formal d'una Escòcia independent. El primer ministre escocès, Alex Salmond, ha anunciat la data aquest dissabte durant el seu discurs en el congrés del Partit Nacional Escocès (SNP) a Perth.

En un procés polític com el que s'està vivint a Escòcia, "la gent arreu del país vol saber més sobre la independència. Volen escoltar-ne els beneficis, tenen ganes de més informació", ha dit Salmond. Per això cal donar respostes, ha afegit, "marcarem el perquè de la independència, la nostra visió d'Escòcia, l'Escòcia que volem". 

A mesura que el país avança cap a la independència, creix el repte de donar "tota la informació necessària per valorar-ne les oportunitats", ha defensat Salmond davant del miler de militants del seu partit.

El líder de l'SNP ha assegurat que "El llibre blanc de la independència" o "White Paper" ha de permetre als escocesos aclarir els dubtes. "Primer, marcarà la plataforma que establirem per a Escòcia entre el referèndum de l'any vinent i les primeres eleccions al Parlament escocès independent, a la primavera del 2016", ha anunciat. Durant aquest període, presumiblement es farien totes les negociacions amb Londres per a la creació del nou estat independent, així com també amb les principals organitzacions internacionals.

Promeses per a l'Escòcia independent

Salmond ha enumerat durant el discurs algunes de les mesures que prendrà si aconsegueix liderar el govern d'una Escòcia independent. Entre altres, ha anunciat que "una de les primeres decisions" que una Escòcia sobirana prendria seria eliminar la polèmica "bedroom tax", que ha instaurat el govern britànic i que ha tingut una forta oposició popular.

A més, ha promès apujar el salari mínim d'acord amb la inflació i crear una comissió del Treball Just. Segons el líder nacionalista, si hagués pogut aplicar aquesta política en els darrers cinc anys, els escocesos que cobren menys se n'haurien beneficiat amb 675 lliures. D'altra banda, ha criticat la decisió del govern britànic de privatitzar el servei de correus, el Royal Mail, i ha dit que una Escòcia independent el recuperaria.

Acabar amb les nuclears i garantir una salut i una educació "basades en necessitats humanes i no en la mida de la cartera" han estat dos més dels seus compromisos en el possible escenari.

"La gent es comença a imaginar una vida millor, unes comunitats millors i un país millor", ha assegurat el primer minsitre, que ha indicat que els escocesos són "molt privilegiats" perquè el 18 de setembre de l'any vinent podran votar. "En menys d'un any podrem parar d'imaginar. I començar a construir. Construir una Escòcia que sabem que és possible", ha defensat. Per Salmond, l'endemà del referèndum els escocesos es llevaran "amb esperança i expectatives" i "preparats per construir una nació pròspera i justa".

"Feu-vos aquestes simples preguntes: si no ho fem nosaltres, qui ho farà? Si no ho fem ara, quan ho farem? Amics, som la generació de la independència d'Escòcia. El nostre moment és ara", ha conclòs Salmond, despertant una forta ovació entre la militància.

Anar al contingut