Barcelona

El govern es fixa com a prioritat la "Seguretat Social catalana" davant una eventual independència

Felip Puig diu que es treballa per poder crear la tresoreria que permeti garantir les pensions.

RedaccióActualitzat

El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha afirmat que el govern té com a prioritat elaborar un pla per crear la tresoreria de la "Seguretat Social catalana" que garanteixi les pensions, en el cas d'una eventual independència de Catalunya. Puig ho ha explicat aquest dimecres en el ple del Parlament. El conseller ha assenyalat que l'executiu està "en condicions de complir aquests compromisos", i que ha encarregat un informe sobre una futura Seguretat Social catalana al Consell Assessor per a la Transició Nacional, que està previst que estigui llest al juny o juliol.

Puig considera "molt injust" que "ens diguin que les pensions es paguen amb els diners dels espanyols" quan, segons el seu parer, Catalunya és "solidària, i amb un sistema propi podríem generar més dinamisme al sistema laboral i millorar les pensions" dels catalans. El titular d'Empresa i Ocupació recorda que la campanya electoral ja ha acabat però que ara hi ha la "campanya fiscal". Felip Puig lamenta la "tragèdia de l'esforç fiscal del país", perquè diu que "dos de cada cinc euros dels catalans se'n van i no tornen".

El conseller assegura que, "amb dades objectives", es pot garantir que "Catalunya està en condicions" de tenir una Seguretat Social pròpia en millors condicions que la de l'Estat perquè "els sous són relativament més elevats a Catalunya que a la mitjana de regions espanyoles".

Puig ha fet aquestes valoracions després d'una interpel·lació del diputat republicà Oriol Amorós, amb qui ha manifestat tenir una opinió "altament coincident i de forta complicitat" en aquesta qüestió, després que Amorós l'hagi emplaçat a "fer possibles tots els escenaris que es poden donar després de la consulta".

 

Anar al contingut