Barcelona

El govern en ple es compromet per escrit a "convocar i celebrar" el referèndum

La signatura del manifest té una forta càrrega simbòlica i política, més que no pas valor jurídic

RedaccióActualitzat

El govern de la Generalitat ha fet aquest divendres una demostració d'unitat i compromís pel referèndum al Palau de la Generalitat. En un acte al Pati dels Tarongers, els membres del govern i els alts càrrecs de la Generalitat han firmat un manifest per fer explícita la voluntat de fer el referèndum.

"Des d'aquest Pati dels Tarongers, des de la seu del nostre govern, avui ens comprometem a organitzar, convocar i celebrar un referèndum per donar resposta al mandat democràtic que hem rebut de la ciutadania."

L'acte s'ha iniciat amb la lectura del manifest, que posteriorment han signat, un per un, tots els membres del govern de Junts pel Sí. La firma es volia que fes evident la unitat de l'executiu en l'objectiu principal de la legislatura.

"És per això que el Govern de Catalunya reitera, en el seu conjunt, el seu compromís amb la celebració del referèndum que ha d'esdevenir l'exercici pràctic d'un dret inalienable: el dret a l'autodeterminació."

La signatura del manifest té una forta càrrega simbòlica i política, més que no pas valor jurídic, per evitar que el govern espanyol pugui impulsar noves mesures judicials contra els signants.

 

"Imposant la força de l'Estat"

El manifest dedica els primers paràgrafs a carregar contra la reacció de l'Estat davant les peticions del govern català:

"Aquest anhel majoritari del nostre poble ha topat reiteradament amb la imposició d'un marc legal que massa vegades no ha escoltat ni respectat la voluntat popular dels catalans."

El text assegura que l'Estat ha barrat la porta "al diàleg, la negociació i el pacte" i ha contestat "imposant la força de l'Estat i menyspreant les llibertats de Catalunya":

"El passat més immediat ens recorda que tots els presidents de la Generalitat del segle XX van patir exili o presó per defensar les nostres llibertats, amb l'assassinat del president Companys com a paradigma de fins on ha estat disposat a arribar el poder estatal per aturar la nostra voluntat."

 

En el manifest, tots i cadascun dels membres del govern es fan responsables d'executar la tasca i d'aplicar-ne els resultats. Finalment, diuen que es comprometen a "organitzar, convocar i celebrar" un referèndum per donar resposta al mandat democràtic que han rebut de la ciutadania. 

Tots els membres del govern

A més del president Puigdemont i els consellers, el manifest també el signen alts càrrecs del govern, com ara secretaris i directors generals de les conselleries.

"Tots i cadascun dels membres d'aquest govern ens fem responsables d'aquesta tasca, ens comprometem a dur-la a terme i a aplicar-ne els resultats."

Han participat unes 200 persones de l'executiu.

Normalitat de relacions

Tant Puigdemont com el vicepresident Oriol Junqueras han fet els parlaments, en què també s'ha volgut escenificar la normalitat de relacions entre el PDeCAT i ERC, després dels últims episodis de tibantor política.

Puigdemont ha assegurat que aquest és un acte de reafirmació:

"Avui el govern de Catalunya reafirma solemnement, davant amenaces i intents de limitació de la capacitat d'autogovern, la seva determinació per preparar, convocar i celebrar el referèndum, estimat per la immensa majoria de catalans."

Junqueras ha parafrasejat l'escriptor Paco Candel i ha recordat que els catalans senten "un amor intens per la llibertat".

 "Ens conjurem en això, i farem tot el que correspongui perquè els ciutadans puguin participar i guanyar el referèndum"

L'acte solemne arriba l'endemà que diputats suïssos es reunissin a Barcelona amb Puigdemont i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Es van oferir a fer de mitjancers entre Barcelona i Madrid en unes hipotètiques negociacions pel referèndum.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut